In de Libanese hoofdstad Beiroet heeft dinsdagmiddag een grote explosie in de haven plaatsgevonden. Bij de explosie vlak bij het historische centrum zijn volgens het Rode Kruis in Libanon zeker honderd mensen omgekomen en ruim vierduizend anderen gewond geraakt. Onder de gewonden zijn vijf medewerkers van de Nederlandse ambassade.

Er lag volgens Libanese veiligheidsdiensten mogelijk sinds 2014 meer dan 2.700 ton ammoniumnitraat onveilig opgeslagen. In dit liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
'Beiroet wist dat er ammoniumnitraat in de haven lag'
Volgens de Arabische nieuwszender Al Jazeera was al jarenlang bekend dat er grote hoeveelheden ammoniumnitraat opgeslagen lagen in de haven van Beiroet.

Een schip dat naar Mozambique onderweg was, zou pech hebben gekregen en in Beiroet hebben aangemeerd. Daar zou de lading van boord zijn gehaald, verliet de bemanning het schip en hebben eigenaren hun handen ervan af getrokken.

In de jaren die volgden, zouden douaneambtenaren herhaaldelijk hebben gevraagd de stof verder te verschepen, maar hun oproepen bleven onbeantwoord.
Ben jij momenteel in Beiroet? We horen graag hoe het met je gaat en hoe het daar is. Laat een reactie achter op ons reactieplatform NUjij of stuur een e-mail naar redactie@nu.nl.
woensdag 5 augustus om 18:00
Explosie Beiroet bezorgt bruid schrik van haar leven
Deze bruid poseerde gisteren vlak voor de explosie in de straten van Beiroet. Zowel de cameraman als de bruid krijgen de schrik van hun leven wanneer de explosie plaatsvindt.
Explosie Beiroet bezorgt bruid schrik van haar leven
Explosie Beiroet bezorgt bruid schrik van haar leven
woensdag 5 augustus om 14:23
Krater in haven Beiroet toont kracht van explosie
Krater in haven Beiroet toont kracht van explosie
woensdag 5 augustus om 14:18
Helft van alle gebouwen en 90 procent van hotels beschadigd
Libanese autoriteiten stellen dat negen op de tien hotels in Beiroet fors zijn beschadigd door de explosie. Volgens gouverneur Marwan Abboud is zelfs de helft van alle gebouwen aangetast. Beiroet heeft in de laatste jaren juist steeds meer toeristen getrokken, schrijft CNN.
woensdag 5 augustus om 13:15
Rode Kruis opent giro 5125 voor Libanon
Hulporganisatie het Rode Kruis heeft giro 5125 geopend om Libanon te helpen. Het geld wordt gebruikt om psychosociale hulp te verlenen aan slachtoffers, noodopvanglocaties in te richten en voedsel en toiletartikelen aan te schaffen voor slachtoffers.

Het Rode Kruis is in Beiroet ter plaatse met meer dan 75 ambulances en 375 verpleegkundigen. Zij behandelen en evacueren personen die door de explosie in het nauw zijn gekomen. De hulporganisatie benadrukt dat Libanon het al zwaar had door de ineenstorting van de economie en de coronapandemie.
woensdag 5 augustus om 12:55
Tweede spoedoverleg in Beiroet begonnen
De Libanese regering is voor de tweede keer in twaalf uur tijd bijeengekomen voor een spoedoverleg. De zitting werd geopend met één minuut stilte voor de slachtoffers en een toespraak van president Michel Aoun, die zijn de nabestaanden condoleerde en alle hulpverleners bedankte.
woensdag 5 augustus om 12:48
De stad Beiroet ontwaakte vandaag in één grote ravage. Gebouwen zijn met de grond gelijk gemaakt en hulpdiensten proberen met man en macht vermisten op te sporen onder het puin. Bekijk hier hoe de stad er woensdagochtend bij lag.

woensdag 5 augustus om 12:44
Libanese president: 'Hulp van andere landen moet sneller op gang komen'
De Libanese president Michel Aoun heeft in een televisietoespraak benadrukt dat hulp van andere landen sneller op gang moet komen. "Libanon heeft snel hulp nodig om deze humanitaire ramp te boven te komen", aldus Aoun.
woensdag 5 augustus om 12:40
Ruim 2.700 ton ammoniumnitraat ging de lucht in: wat is dit voor stof?
In de haven van Beiroet lag al jarenlang 2.700 ton ammoniumnitraat, een oxidatiemiddel dat een verbranding versterkt en ervoor zorgt dat andere stoffen gemakkelijker kunnen ontbranden. Lees hier meer over de stof en andere explosies die mogelijk door ammoniumnitraat zijn veroorzaakt.
woensdag 5 augustus om 12:34
Zwaargewonde Nederlander is vrouw van Nederlandse ambassadeur
De Nederlandse die gisteren zwaargewond raakte bij de explosie in Beiroet, is de vrouw van een Nederlandse ambassadeur. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken aan NU.nl weten na berichtgeving van meerdere Nederlandse media. 

In totaal raakten zes Nederlanders gewond, van wie vijf andere medewerkers van de ambassade. Het gebouw zelf is zwaar beschadigd en gesloten voor publiek. Een crisisteam is bereikbaar op +31 247 247 247.
woensdag 5 augustus om 12:09
Ook Frankrijk stuurt hulpmiddelen naar Libanon
Frankrijk voegt zich bij het rijtje landen dat hulpmiddelen naar Libanon stuurt. Twee militaire vrachtschepen vervoeren medische middelen naar Libanon, terwijl ook 55 specialisten afreizen naar Beiroet. 

Daarnaast wil Frankrijk een noodhospitaal voor vijfhonderd patiënten opzetten. Donderdag moeten de meeste hulpmiddelen arriveren.
woensdag 5 augustus om 11:46
Nog honderden personen vermist
Mogelijk liggen nog honderden personen onder puin van verwoeste gebouwen, schrijft CNN op basis van de Libanese minister van Gezondheid, Hamad Hassan. Veel families zouden meldingen hebben gemaakt van vermiste familieleden. In het land wordt gevreesd dat het dodental snel gaat oplopen, omdat er nog zoveel vermissingen zijn.
woensdag 5 augustus om 11:35
Schade loopt in de miljarden
De explosie van gisteren zou zo'n 2,5 tot 4,2 miljard euro schade hebben veroorzaakt, schrijft CNN op basis van Marwan Abboud, de gouverneur van Beiroet. Talloze gebouwen hebben grote schade geleden door de schokgolf die op de explosie volgde.
woensdag 5 augustus om 11:29
Belangrijkste graansilo van Libanon vernietigd door explosie
De explosie in Beiroet heeft de belangrijkste graansilo van Libanon vernietigd, meldt de Libanese minister van Economische Zaken vandaag in gesprek met persbureau Reuters. Daardoor moet het land snel op zoek naar nieuwe opslaglocaties. Libanon wil een voedselvoorraad kunnen aanhouden die het land drie maanden vooruit kan helpen in moeilijke tijden.
woensdag 5 augustus om 11:14
De ravage in Beiroet is groot. In de buurt van de geëxplodeerde loods staan nog maar weinig gebouwen overeind. (Foto: Reuters)
woensdag 5 augustus om 11:02
Nederlands koningspaar reageert op ramp
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima laten weten dat zij denken aan "allen die in rouw en angst zitten". "Wij leven intens mee met de nabestaanden van de slachtoffers. De vele gewonden wensen wij kracht toe en een zo spoedig mogelijk herstel. De internationale gemeenschap staat om u heen."
woensdag 5 augustus om 10:50
Ministerie van Buitenlandse Zaken: Eén zwaargewonde medewerker
Voor zover bekend is één medewerker van de Nederlandse ambassade zwaargewond geraakt, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken zojuist aan NU.nl weten. Daarmee reageert het departement op uitspraken van minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking), die op NPO Radio 1 zei dat mogelijk twee medewerkers "serieus gewond" zijn geraakt.
woensdag 5 augustus om 10:16
Noodopvang voor getroffen huishoudens
Het Libanese Rode Kruis is ter plaatse en heeft tijdelijke opvangplekken gecreëerd voor duizend huishoudens, zo laat de hulporganisatie weten. Ook kunnen ze die voorzien van de benodigdheden zoals voedsel en medische kits.
woensdag 5 augustus om 10:14
Ziekenhuizen in Beiroet zijn overvol
De ziekenhuizen in Beiroet, die duizenden gewonden moeten behandelen, zitten overvol. Ook is medische apparatuur voor operaties nodig, zo laat het hoofd van de Vereniging van Artsen weten aan de staatstelevisie. Hij zegt daarbij wel dat de coördinatie goed verloopt.

Reddingsteams van meerdere landen zijn onderweg. Nederland stuurt een team van 67 specialisten naar het getroffen gebied.
woensdag 5 augustus om 09:55
Rusland en Servië bieden ook hulp aan
Ook de Servische en Russische regering hebben Libanon officieel hulp aangeboden. Rusland wil onder meer vijf vliegtuigen met medische middelen naar Libanon sturen en net als een artsenteam dat in lokale ziekenhuizen aan de slag kan, meldt het Russische persbureau TASS. 

Daarnaast sturen beide landen zoek- en reddingsteams, terwijl Rusland ook mobiele testlabs wil sturen om eventuele besmettingen met het coronavirus snel op te sporen.
woensdag 5 augustus om 09:34
Gebouw van Nederlandse ambassade flink beschadigd, mogelijk twee zwaargewonden
Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) bevestigt in een interview op NPO Radio 1 opnieuw dat één werknemer van de Nederlandse ambassade zwaargewond is geraakt. Volgens Kaag is mogelijk ook een tweede werknemer "serieus gewond geraakt". Daarnaast is het gebouw flink beschadigd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan nog geen nieuwe informatie over de gezondheid van de leden van de Nederlandse ambassade geven.
woensdag 5 augustus om 09:31
Nederland stuurt 67 specialisten die slachtoffers onder het puin kunnen opsporen 
Vanavond vertrekt een team van 67 politieagenten, brandweerlieden, trauma-artsen en overig verplegend personeel naar Libanon. Dat maakt minister Sigrid Kaag zojuist bekend in gesprek op NPO Radio 1. 

Volgens Kaag is het team gespecialiseerd in de opsporing van mensen die onder puin bedolven liggen. "Daar kunnen wij meteen mee van dienst zijn."
woensdag 5 augustus om 09:09
Het Libanese ministerie van Volksgezondheid gaat inmiddels uit van zeker tachtig doden. Daarbij wordt wel de kanttekening geplaatst dat het dodental snel kan oplopen doordat nog veel mensen vermist zijn.
woensdag 5 augustus om 08:27
Georges Kettaneh, het hoofd van de Libanese tak van het Rode Kruis, heeft vanmorgen bekendgemaakt dat het dodental 's nachts is gestegen tot boven de honderd. Dat aantal is nog niet bevestigd door het Libanese ministerie van Volksgezondheid.
woensdag 5 augustus om 08:08
Tijdens een eerste ingelaste spoedvergadering heeft de Libanese regering besloten 100 miljard Libanese pond (omgerekend 56 miljoen euro) vrij te maken om Beiroet te helpen. Van het geld kan de stad heropgebouwd worden, kunnen ziekenhuizen van extra middelen worden voorzien en krijgen plotseling dakloze huishoudens een verblijfplaats aangeboden.

Daarnaast gaat een onafhankelijke onderzoekscommissie de oorzaak van de explosie achterhalen, twitterde president Michel Aoun.
woensdag 5 augustus om 03:36
Op Instagram is een account geopend om mensen die sinds de explosie in Beiroet vermist zijn op te sporen. Het account heeft al meer dan 46.000 volgers. Er zijn al bijna honderd namen en foto's van vermiste personen geplaatst.
woensdag 5 augustus om 01:39
De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een persconferentie gezegd dat hij het mogelijk acht dat de explosie in Beiroet een aanval is geweest. "Het ziet eruit als een vreselijke aanval", zei hij. Trump zegt gesproken te hebben met een Amerikaanse militairen die hem hebben medegedeeld dat de explosie mogelijk "een soort bom" was. 

Ook zegt de president dat de Verenigde Staten klaarstaan om Libanon te helpen.

Verschillende vertegenwoordigers van de Amerikaanse defensieafdeling zeggen tegen CNN dat er geen aanleiding is om van een aanval uit te gaan.
dinsdag 4 augustus om 23:57
Ruim 2.700 ton ammoniumnitraat opgeslagen in geëxplodeerde loods
Lokale veiligheidsdiensten melden dinsdagnacht dat in de loods die ontplofte al sinds 2014 ruim 2.700 ton ammoniumnitraat "onveilig" lag opgeslagen. Eerder op de avond werd ook al melding gemaakt van mogelijk explosief materiaal, maar werd ook gesproken over wapens en vuurwerk. Waarom het ammoniumnitraat daar lag, is niet bekend. Mogelijk was het eerder in beslag genomen.

De Libanese president Michael Aoun noemde dit nieuws via Twitter "onacceptabel". Tijdens een persconferentie zei de Libanese premier Hassan Diab dat degenen die verantwoordelijk zijn "de prijs zullen betalen".

Libanon heeft voor de komende twee weken de noodtoestand afgekondigd.
dinsdag 4 augustus om 23:35
Premier Diab roept in toespraak op tot nationale eenheid en solidariteit

"Beste Libanezen, 

Vandaag is een zeer trieste en pijnlijke dag. Beiroet huilt en rouwt. Libanon heeft te maken met een ramp. Ja, dit is een ramp van nationale omvang. De foto's en video's die we allemaal hebben gezien, onderschrijven deze tragedie die Libanon heeft getroffen.
 
Beiroet rouwt. Heel Libanon is verscheurd door deze ramp. Het is een zware beproeving voor ons land die we alleen kunnen doorstaan als we een nationale eenheid vormen en solidair met elkaar zijn. Met alle Libanezen, ondanks onze verschillen. We maken een ramp door die alleen kan worden overwonnen als we deze uitdaging en vernietigende gevolgen vastberaden en vasthoudend te lijf gaan. 

Wat er vandaag is gebeurd, gaat niet voorbij zonder verantwoording. Degenen die voor deze ramp verantwoordelijk gehouden kunnen, zullen er een hoge prijs voor betalen. Dit beloof ik de slachtoffers en nabestaanden. Dit is een belofte aan de hele natie.

Op een later moment komen we met details en feiten over het gevaarlijke pakhuis waar de explosie heeft plaatsgevonden. Dit gebouw staat er sinds 2014, al zes jaar. Momenteel richten we ons nog op het aanpakken van de ramp, het bergen van de doden en het behandelen van de gewonden.

Maar ik beloof dat deze ramp niet ongestraft zal blijven en dat we de verantwoordelijken op het matje zullen roepen.

Beste Libanezen, we staan voor een catastrofe. Maar ik heb er vertrouwen in dat we er met grote verantwoordelijkheid mee om zullen gaan. Ik vraag u om eenheid uit te dragen, zodat we het leven van onze doden kunnen vieren, onze gewonden kunnen helpen en de wonden van onze natie kunnen genezen. Ik roep al onze bondgenoten en de naties die van Libanon houden op om ons bij te staan en ons te helpen.

We staan voor een catastrofe, maar we houden vast aan de woorden van de Almachtige: "Degenen die wanneer een ramp hen treft, zeggen: 'Voorwaar, aan God behoren wij en voorwaar, tot Hem zullen wij terugkeren.'"
dinsdag 4 augustus om 23:17
President Aoun heeft voor de komende twee weken de noodtoestand uitgeroepen. Ook heeft hij voor woensdag een nieuw spoedoverleg met het kabinet ingepland.
dinsdag 4 augustus om 23:02
Dodental fors opgelopen
Het officiële dodental van de ramp is opgelopen tot 73, meldt het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Ook het aantal slachtoffers is fors gestegen. Het gaat om 3.700 gewonden.