De premier van Thailand heeft zondag opdracht gegeven tot een tweede autopsie op het lichaam van een kroongetuige in een zaak tegen de erfgenaam van het Red Bull-fortuin, die in 2012 werd beschuldigd van het doden van een politieman.

De 40-jarige getuige, Jaruchart Mardthong, kwam vorige week donderdag om het leven bij een motorongeluk, aldus de Thaise politie. Die uitleg wordt in Thailand breed in twijfel getrokken.

De resultaten van een eerste schouwing op het stoffelijk overschot van Mardthong zijn nog niet openbaar gemaakt. Volgens lokale media was zijn familie van plan hem zondag te cremeren.

Mardthong was kroongetuige in het politieonderzoek naar Vorayuth 'Boss' Yoovidhya, een telg van de steenrijke familie achter het wereldwijd populaire caffeïnehoudende drankje Red Bull, liet regeringswoordvoerder Traisulee Traisoranakul zondag weten.

Yoovidhya werd ervan beschuldigd in 2012 een politieman te hebben aangereden met zijn zwarte Ferrari. De agent werd tientallen meters meegesleurd en Yoovindhya, toen 27 jaar oud, reed na het ongeluk door. Vijf jaar na het incident werd een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd, waarop hij naar het buitenland vluchtte. Hij negeerde acht dagvaardingen. Zijn huidige verblijfplaats is onbekend.

'Superrijken komen overal mee weg'

In Thailand ontstond vorige week grote woede nadat de politie aankondigde dat de aanklachten tegen Yoovindhya werden ingetrokken. Critici zeggen dat het besluit aantoont dat rijke mensen met goede connecties kunnen wegkomen met elk misdrijf.

Premier Prayuth Chan-ocha wil de verdenkingen die door het Thaise publiek worden gekoesterd wegnemen en een correcte rechtsgang verzekeren, aldus woordvoerder Traisoranakul. "De premier benadrukt opnieuw dat de regering zal helpen gerechtigheid te scheppen in deze zaak. Eventuele onrechtplegers zullen worden gestraft."

Prayuth had eerder aangekondigd dat een commissie gaat kijken naar het besluit om de vervolging van Yoovindyha af te breken, maar zei ook dat die zich niet zou bemoeien met het werk van de aanklagers, politie en rechtbank.

Volgens de politie kan het onderzoek alleen worden heropend als nabestaanden van het slachtoffer daar een verzoek voor indienen bij een rechtbank of als nieuw bewijs boven water komt.