De parlementsverkiezingen in Hongkong worden vanwege de uitbraak van het coronavirus uitgesteld, melden lokale media op basis van bronnen. De regionale leider Carrie Lam zal het besluit naar verwachting vrijdag bekendmaken.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Hongkong stijgt al enige tijd. Donderdag werden 149 positieve testen gemeld, het hoogste aantal sinds het virus eind januari voor het eerst in de Chinese regio werd vastgesteld.

Het is nog niet duidelijk wanneer de verkiezingen wel worden gehouden. Lokale media melden dat het uitstel waarschijnlijk een jaar gaat duren.

De parlementsverkiezingen zouden de eerste zijn, sinds de protesten in het voorjaar van 2019 tegen een omstreden uitleveringsvoorstel. Hoewel dat wetsontwerp na een aantal maanden werd ingetrokken, kwam er uit onvrede over de regering geen einde aan de demonstraties.

Het prodemocratische kamp hoopte bij de verkiezingen op 6 september een grote winst te behalen, net als bij de districtsverkiezingen van vorig jaar. De beweging hoopte te profiteren van de onvrede over de regering en de recentelijk door Peking ingevoerde veiligheidswet.

Twaalf prodemocraten uitgesloten van deelname

Donderdag werd bekend dat twaalf prodemocraten, onder wie Joshua Wong, niet mee mogen doen aan de verkiezingen. Volgens de autoriteiten is bewezen dat zij niet achter de basiswet, een soort minigrondwet, kunnen staan. Er wordt niet uitgesloten dat meer kandidaten gediskwalificeerd worden.

Volgens Wong zijn de redenen om hem te diskwalificeren "ongeldig en belachelijk". In een verklaring noemt hij de omstreden veiligheidswet "een legaal wapen dat gebruikt wordt tegen dissidenten".