Zes burgemeesters in de Verenigde Staten hebben zich maandag tot het Congres gewend voor hulp bij het blokkeren van de federale ordetroepen die president Donald Trump naar de steden wil sturen. Volgens de burgemeesters leidt de aanwezigheid van de ordetroepen juist tot toenemende spanningen bij de antiracismedemonstraties.

De inzet van de federale ordetroepen is daarnaast illegaal en zonder toestemming van de lokale overheden, stellen de burgemeesters.

"We roepen de hulp van het Congres in om duidelijk te maken dat deze acties onwettig en weerzinwekkend zijn", aldus de burgemeesters van Portland, Chicago, Seattle, Albuquerque, Kansas en Washington in een gezamenlijke brief aan de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

De federale ordetroepen van Trump zijn al langere tijd aanwezig in Portland, waar betogers sinds de dood van George Floyd, eind mei in Minneapolis, elke dag de straat opgaan om te demonstreren tegen racisme en politiegeweld. De ordetroepen in Portland worden ingezet om overheidseigendom te beschermen tegen "gewelddadige anarchisten", aldus het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

Trump wil met federale troepen geweld in grote steden beteugelen

In het kader van Operatie Legend, waarmee Trump geweld in de steden terug wil dringen, kondigde de president vorige week aan ook troepen naar onder meer Chicago, Albuquerque en Kansas City te sturen.

Dit leidde tot onvrede onder de lokale bestuurders, die hun zorgen uiten over onder meer de samenwerking tussen de federale ordetroepen en de lokale politie.

Volgens de gouverneur van Oregon, Kate Brown, leidde het optreden van de federale ordetroepen in de staat vorige week al tot buitenproportioneel geweld. Daarop kondigde het Amerikaanse ministerie van Justitie aan onderzoek te doen naar het optreden van de federale troepen in het gebied.

Amerikaanse agenten gebruiken traangas tegen demonstranten
39
Amerikaanse agenten gebruiken traangas tegen demonstranten