De Poolse regering wil volgende week stappen zetten om zich terug te trekken uit het Verdrag van Istanboel, een mensenrechtenverdrag van de Raad van Europa dat geweld tegen vrouwen moet voorkomen en bestrijden.

Volgens de minister van Justitie schendt het verdrag de rechten van ouders, omdat scholen verplicht aandacht moeten geven aan het onderwerp.

"Het verdrag bevat elementen van een ideologie die wij schadelijk achten", zei minister Zbigniew Ziobro tegen journalisten op zaterdag. Het zou volgens de Poolse regering bovendien respectloos zijn tegenover de (katholieke) kerk, hoewel hij niet specificeerde om welke reden.

Vrijdag kwamen duizenden mensen bijeen in hoofdstad Warschau om te demonstreren tegen het terugtrekken uit het verdrag.

Het verdrag, dat in 2011 tot stand kwam, is door meer dan veertig landen ondertekend, waaronder Nederland.

Regering werpt zich op als partij voor de 'gewone Pool'

De huidige regeringspartij, Recht- en Rechtvaardigheid (PiS), heeft al langer geklaagd over het Verdrag van Istanboel, dat een vorige regering ondertekende in 2015.

Polen heeft al vaker aangekondigd zich terug te trekken uit het verdrag, maar daadwerkelijke stappen daarvoor werden nooit ondernomen.

PiS houdt er een conservatief sociale agenda op na en werpt zich op als partij voor de 'gewone Pool'. Met retoriek omtrent het inperken van lhbti-rechten won de huidige president Andrzej Duda deze maand met een nipte meerderheid de presidentsverkiezingen.