Een Iraans passagiersvliegtuig heeft donderdagavond boven Syrisch grondgebied sterk moeten uitwijken omdat twee Amerikaanse straaljagers te dicht in de buurt kwamen. Dat meldt het officiële Iraanse persbureau IRIB. Het Amerikaanse leger bevestigt dat er een "visuele inspectie" werd gehouden omdat het vliegtuig dicht in de buurt van Amerikaanse troepen kwam.

De piloot moest snel van hoogte veranderen om een botsing te voorkomen. Bij die stijging zouden enkele passagiers lichtgewond zijn geraakt.

Het vliegtuig van Mahan Air was op weg van de Iraanse hoofdstad Teheran naar de Libanese hoofdstad Beiroet, en werd volgens de piloot boven Syrisch grondgebied genaderd door twee straaljagers.

De piloot nam contact op met de twee straaljagerpiloten om hen te waarschuwen een veilige afstand te houden, zij identificeerden zich als Amerikanen. Het vliegtuig kon na de manoeuvre even later veilig landen in Beiroet.

De Iraanse regering gaat het incident onderzoeken.

Amerikaanse straaljagers onderscheppen Iraans vliegtuig
50
Amerikaanse straaljagers onderscheppen Iraans vliegtuig

VS: 'Visuele inspectie op 1 kilometer afstand'

Het Amerikaanse legercommando dat overzicht heeft op Amerikaanse troepen in de regio bevestigt dat een F-15-straaljager een visuele inspectie heeft gehouden van het Iraanse passagiersvliegtuig toen dat in de buurt vloog van Amerikaanse troepen in Syrië.

Volgens een woordvoerder is de straaljager op 1 kilometer afstand gebleven. "De visuele inspectie was nodig om de veiligheid te garanderen van het At Tanf-garnizoen." Het At Tanf-garnizoen is een legereenheid waar ook Amerikaanse soldaten deel van uitmaken.

Toen de piloot van de straaljager gezien had dat het een passagiersvliegtuig was van Malah Air, werd er weer meer afstand genomen. De onderschepping werd uitgevoerd volgens de internationale afspraken, aldus de legerwoordvoerder.

Al langer spanningen tussen VS en Iran

De Verenigde Staten hebben in 2011 sancties opgelegd aan Mahan Air. Volgens de VS zou de vliegtuigmaatschappij de Iraanse Revolutionaire Garde steunen, financieel en anderszins. De VS en Israël beschuldigen Mahan Air ervan om wapens te vervoeren voor aan Iran gelieerde rebellen in Syrië.

Het botert niet tussen Iran en de VS sinds de Amerikaanse president Donald Trump in 2018 aankondigde uit het atoomakkoord uit 2015 te stappen en het sanctieregime tegen Iran aan te scherpen.

Op 3 januari 2020 werd de Iraanse generaal Qassem Soleimani in Bagdad gedood door een Amerikaanse droneaanval. Iran sloeg terug met een raketaanval op Amerikaanse troepen in Irak, waarbij geen doden vielen.