De helikopter van Defensie die zondag neerstortte bij Aruba is gezonken, meldt Defensie dinsdag op Twitter. Twee van de vier drijflichamen, een soort ballonnen die het voertuig op de wateroppervlakte hielden, zijn geknapt. Defensie gaat de positie van het gezonken toestel vastleggen.

Er werd al gevreesd dat de helikopter zou zinken. Het bergen verliep moeizaam door 2,5 meter hoge golven en windkracht 7. De helikopter was al weggedreven naar een plek op zee die 2,5 kilometer diep is.

De NH90-helikopter, met in totaal vier personen aan boord, stortte neer toen het onderweg terug was naar het marineschip Zr. Ms. Groningen.

Na de crash kwamen de 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige coördinator Erwin Warnies om het leven. Bemanningsleden van de Zr. Ms. Groningen hadden nog geprobeerd hen te reanimeren nadat de inzittenden uit de helikopter waren gehaald. De twee overlevenden liepen "geen ernstig fysiek letsel" op.

De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. Het toestel zou betrouwbaar zijn geweest en goed functioneren. De zwarte doos van de NH90 is geborgen en kan onderzocht worden.

Volgens de directeur operaties van Defensie zullen er meerdere onderzoeken worden uitgevoerd door de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Inspectie Veiligheid Defensie naar het incident. Het repatriëren van de slachtoffers zal echter de eerste prioriteit van Defensie zijn.

Helikoptercrash Aruba: 'Heftige schok voor iedereen'
120
Helikoptercrash Aruba: 'Heftige schok voor iedereen'