Een helikopter van Defensie is zondag neergestort bij Aruba, terwijl het toestel terugkeerde naar het marineschip de Zr. Ms. Groningen. Bij het ongeluk zijn twee bemanningsleden om het leven gekomen, liet Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer maandag aan Defensie weten. Het is nog onduidelijk hoe het toestel heeft kunnen neerstorten.

De 34-jarige piloot Christine Martens en de 33-jarige coördinator Erwin Warnies kwamen bij het ongeluk om het leven. Pogingen om de twee te reanimeren waren tevergeefs.

Hun nabestaanden zijn ingelicht en Defensie wenst ze veel sterkte, aldus commandant Bauer.

Het ging om een NH90-helikopter met in totaal vier personen aan boord. De twee overlevenden hebben "geen ernstig fysiek letsel" opgelopen. De bemanning was bezig met een kustwachtpatrouille in de Caribische zee.

Een kustwachthelikopter en een team duikers gaan helpen bij het veiligstellen van het toestel, waarbij het redden van de zwarte doos van helikopter prioriteit heeft.

De helikopter was gestationeerd op het marineschip de Zr. Ms. Groningen, dat bij Curaçao ligt. De Nederlandse NH90-vloot zal voor onbepaalde tijd niet vliegen.

Helikoptercrash Aruba: 'Heftige schok voor iedereen'
120
Helikoptercrash Aruba: 'Heftige schok voor iedereen'

Rutte: 'Echt vreselijk'

Minister van Defensie Ank Bijleveld schrijft op Twitter "diep geraakt te zijn". "Mijn medeleven gaat uit naar hun naaste familie."

Premier Mark Rutte reageert vanuit Brussel geschokt op het nieuws. "We leven zeer mee met de familie en de nabestaanden. Echt vreselijk." Ook minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus condoleert de nabestaanden. "Een dag van groot verdriet. Twee jonge mensen die bij de uitoefening van hun werk omkomen."

Defensie heeft voor de omgekomen bemanningsleden een condoleanceregister geopend. Ook hangen de vlaggen halfstok.