Helikopters, speciale eenheden en politiehonden: de Duitse politie zochten vijf dagen lang man en macht naar 'der Wald-Rambo'. Vrijdagmiddag werd hij gearresteerd. Wat weten we over de man die zich met vier wapens schuilhield in het Zwarte Woud?

De Duitse politie krijgt op zondagochtend een telefoontje van een achterdochtige buurtbewoner. Er is een man met pijl en boog gespot bij een schuurtje aan de rand van het bos.

Vier politieagenten gaan op de melding af en treffen daar Yves Rausch aan, een ogenschijnlijk rustige man gekleed in legerkleding. De politie vraagt hem het schuurtje te verlaten, waarop hij weigert en onverwachts een pistool trekt.

Het rommelschuurtje waarin Rausch zich schuilhield met pijl en boog. (Foto: Getty Images)

Ruig gebied met grotten en bunkers

Rausch weet de agenten te ontwapenen en vlucht met hun vier wapens snel het Zwarte Woud in. Dat is een dichtbebost gebied in het zuidwesten van Duitsland, gelegen aan de Franse grens. Het is een ruig gebied, wat de zoektocht naar de man bemoeilijkt. Volgens Bild doorzoekt de politie ook de vele grotten en bunkers die het gebied rijk is.

Dagenlang was er geen spoor van Rausch te bekennen. "Waarschijnlijk wordt het een lange zoektocht', zei politiechef Reinhard Renter dinsdag tijdens een persconferentie, aldus Merkur. "Het bos is zijn woonkamer."

Rausch heeft sinds vorig jaar geen vaste woon- of verblijfplaats. Hij woont op verschillende plekken in het bos rond Oppenau, dat ruim 8,6 vierkante kilometer groot is, en waar hij uiteindelijk vrijdagmiddag zal worden gevonden.

Yves Rausch na een eerdere arrestatie. (Foto: Polizei Baden Württemberg)

Familie en buurtbewoners noemen Rausch ongevaarlijk

In zijn geboortestad Oppenau, dat slechts vijfduizend inwoners telt, wordt Rausch volgens Duitse media door de meerderheid beschreven als een ongevaarlijke eenling. "Hij liep altijd rond met een witte rat op zijn schouder", zei een man uit de stad woensdag tegen Focus.

Ook zijn moeder zegt dat haar zoon ongevaarlijk is. "Yves is geen gewelddadige persoon en zou niemand pijn doen. Hij is beleefd en vriendelijk. Misschien een beetje apart, maar hij is behulpzaam, creatief, gevoelig en houdt van natuur", zei ze tegen Mittelbadische Presse.

Zijn tante, die bang was dat hij niet levend het bos uit zou komen, beaamt dit. "Ze maken hem tot een monster dat hij niet is", vertelde ze aan RTL.

Onbevlekt is het verleden van Rausch echter allesbehalve. Hij werd eerder onder meer verdacht van het in bezit hebben van een mes en een pistool. In 2010 werd hij veroordeeld tot 3,5 jaar cel voor het neerschieten van zijn toenmalige vriendin met een kruisboog. Vorig jaar huurde hij een woning waarvan hij de zolder ombouwde tot schietbaan.

Politie verwacht geen politieke motieven

Over Rausch' motieven voor zijn vlucht voor de politie is nog weinig bekend. In een mogelijk manifest getiteld De roep van de wildernis, dat door de man in het schuurtje werd achtergelaten, stelt hij dat "de beschaafde mens tegenover de wilde mens" staat. Hij klaagt dat technologie de mens tot slaaf heeft gemaakt.

Bild liet het manifest analyseren door een deskundige. Hij stelt dat het manifest inhoudelijk niet heel problematisch is en dat het - in tegenstelling tot vergelijkbare manifesten - geen bedreigingen of een oproep tot geweld bevat.

Volgens de politie had Rausch voor zover bekend geen politieke motieven en zijn er geen andere mensen betrokken bij zijn verdwijning. Bij zijn aanhouding vond de politie, naast de vier vuurwapens en een bijl, ook een briefje. Mogelijk is dit een afscheidsbrief, wat de indruk wekt dat hij vermoedde niet levend uit het bos te zullen komen, aldus de politie vrijdagavond in een persconferentie.