De zittende Poolse president Duda heeft de spannende Poolse presidentsverkiezingen gewonnen. Dat heeft de nationale kiescommissie maandag bekendgemaakt. Nu bijna alle stemmen zijn geteld, heeft Duda ruim 51 procent van de kiezers achter zich.

De liberale Rafal Trzaskowski kreeg 48,8 procent van de stemmen.

Het Burgerplatform (PO) van Trzaskowski stelde zondagavond al informatie te verzamelen over mogelijke ongeregeldheden bij het stemmen. Zo zouden sommige Polen niet op tijd hun stempapieren hebben ontvangen. Ook was het voor sommige kiezers heel lastig om zich te laten registreren.

Vanwege de coronacrisis konden kiezers ditmaal ook per post hun stem uitbrengen.

Analisten stellen dat de uitslag van de verkiezingen, gezien de kleine winstmarge, door beide kampen kan worden aangevochten bij het Hooggerechtshof.

Nek-aan-nekrace werd verwacht

Een overwinning van Duda betekent dat zijn huidige regeringspartij, Recht- en Rechtvaardigheid (PiS), door kan gaan met het beleid tot de volgende parlementsverkiezingen in 2023.

Dat het een nek-aan-nekrace is tussen de twee kandidaten, is geen verrassing. De peilingen voor de verkiezingen toonden al dat de kandidaten beiden rond de 50 procent van de stemmen zouden behalen.