De eerste exitpoll van de Poolse presidentsverkiezingen laat een flinterdunne voorsprong zien voor Andrzej Duda, de huidige conservatieve president van Polen. Het verschil in stemmen tussen Duda en zijn opponent Rafal Trzaskowski is echter zo klein, dat pas maandag kan worden bepaald wie de presidentsverkiezingen definitief heeft gewonnen.

Duda behaalde 50,4 procent van de stemmen, terwijl Trzaskowski 49,6 procent van de stemmen binnenhaalde. Het peilingsbureau hanteert een foutmarge van twee procentpunten bij de exitpoll. Gezien het minimale verschil tussen de kandidaten zou ook Trzaskowski nog als winnaar uit de race kunnen komen.

De voorlopige resultaten van de presidentverkiezing worden maandag verwacht.

Een overwinning van Duda zou betekenen dat zijn huidige regeringspartij, Recht- en Rechtvaardigheid (PiS), door kan gaan met haar beleid tot de volgende parlementsverkiezingen in 2023 plaatsvinden.

Dat het een nek-aan-nekrace is tussen de twee kandidaten, is geen verrassing. De peilingen voor de verkiezingen toonden al dat de kandidaten beiden rond de 50 procent van de stemmingen zouden behalen.

Duda won eerste ronde, maar haalde geen absolute meerderheid

Nog geen maand geleden moesten de inwoners van Polen ook al naar de stembussen om te stemmen op de presidentskandidaten. Die stemronde werd gewonnen door Duda, die 43,5 procent van de stemmen binnenhaalde. De progressieve burgemeester van Warschau, Trszaskowski, was goed voor 30,5 procent van de stemmen.

De overwinning van Duda bleek echter niet genoeg voor een absolute meerderheid, waardoor de Polen zondag opnieuw moesten beslissen over de nieuwe president.