De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft in de nacht van zaterdag op zondag ingestemd met het verlengen van de noodhulp aan Syrië. Rusland en China hebben afgedwongen dat dit maar via één grensovergang bij de Turkse grens mag gebeuren, in plaats van twee.

Bij het vorige steunplan was er sprake van twee beschermde grensovergangen tussen Turkije en Syrië. Het mandaat voor dat plan liep vrijdag af.

Rusland en China, die beide vetorecht hebben in de Veiligheidsraad, wilden echter alleen steun verlengen aan Syrië als het aantal grensovergangen zou worden gehalveerd.

De twee landen vinden dat één grensovergang genoeg is en dat steun ook vanuit het binnenland van Syrië verleend kan worden. Ook zijn ze van mening dat de humanitaire crisis het gevolg is van westerse sancties op Syrië.

De beschermde grensovergang is essentieel voor het overbrengen van hulpgoederen aan Syrië, waar in het noordwesten van van het land bijna 1,5 miljoen mensen afhankelijk van zijn. Het was de vijfde poging van de veiligheidsraad om een nieuw akkoord te bereiken.

Eén overgang is beter dan geen

"Eén grensovergang is niet genoeg, maar geen grensovergang zou de hele regio aan zijn lot overlaten", zo laten Duitsland en België, initiatiefnemers van de verlengde steun, weten in een verklaring.

Het verlengen van de steun aan Syrië werd uiteindelijk door twaalf van de vijftien leden van de Veiligheidsraad aangenomen. Rusland, China en de Dominicaanse Republiek onthielden zich van de stemming.

China maakt voorlopig geen bezwaar

De Chinese VN-ambassadeur Zhang Jun zegt dat China huiverig is om toestemming te verlenen voor de noodhulp, maar levert "in dit stadium" geen bezwaar. Hij voegt toe dat "aanpassingen nodig zullen zijn naargelang de ontwikkelingen op de grond".

De Duitse VN-ambassadeur Christoph Heusgen liet weten de landen de volgende boodschap mee te geven: "Ik vraag me af hoe de mensen die gestemd hebben voor het belemmeren van steun aan 500.000 kinderen morgen in de spiegel kunnen kijken."

In januari werden ook al grensovergangen tussen Syrië en buurlanden Jordanië en Irak gesloten op verzoek van Rusland en China.