China heeft zaterdag het op één na hoogste overstromingsalarm afgekondigd. Vanwege de vele stortregens vreest het land voor het instorten van rivierdammen.

Door de hevige regenval van de afgelopen weken zijn al zeker ruim 5 miljoen mensen in de provincie getroffen door wateroverlast. 432.000 mensen zijn geëvacueerd en er zouden al meer dan honderd mensen zijn overleden door het noodweer.

De Zuid-Chinese provincie Jiangxi en Jiangsu in het oosten zullen naar verwachting het hardst geraakt worden, schrijven lokale media.

Jiangxi verwacht vooral veel overstromingen bij het Poyangmeer, het grootste zoetwatermeer van China. Het waterniveau van het meer steeg zaterdagavond naar ruim 22 meter, vanaf 19,5 meter wordt er alarm geslagen.

Ook steden langs de rivier de Yangtze, die verbonden is met het meer, hebben overstromingswaarschuwingen van het hoogste niveau afgegeven. De Chinese overheid zegt boten, dekens en tenten naar de provincie te hebben gestuurd.

De harde regenbuien verplaatsen zich langzaam langs de Yangtze naar het oosten, maar het noodweer houdt de rest van het weekend nog aan in het zuiden en zuidoosten van China.

Het Chinese ministerie van Waterbronnen zegt dat er sinds begin juli 212 rivieren in het land zijn overstroomd, waarvan negentien sinds het begin van de metingen nog nooit zo hoog hebben gestaan.

China heeft een vier alarmniveaus voor overstromingen, waarbij niveau één bij de grootste calamiteit wordt uitgeroepen.