De autoriteiten in Ethiopië hebben vrijdag twee verdachten van de moord op een populaire zanger gearresteerd. De dood van Hachalu Hundessa leidde vorige week tot politieke frustraties onder de Ethiopiërs, waardoor grote onrust ontstond in de regio Oromia.

Er kwamen zeker 166 mensen om het leven bij de rellen. Ook werden meer dan duizend aanhoudingen verricht door de politie.

De mannen die zijn gearresteerd, zouden de schutter en een medeplichtige zijn. Naar een derde verdachte wordt nog gezocht. Volgens de procureur-generaal handelde de dader in opdracht van een antiregeringsgroep. De verdachten zijn nog niet officieel aangeklaagd.

Hundessa werd eind vorige maand doodgeschoten bij een volgens de politie gerichte aanval. Zijn muziek was erg belangrijk voor Ethiopiërs: nummers van de zanger fungeerden als strijdliederen tijdens de grote demonstraties in het land, die in 2018 tot het aftreden van premier Hailemariam Desalegn leidden.

Hundessa was onderdeel van de Oromo, de grootste etnische groep van Ethiopië. De Oromo voelen zich al lange tijd buitengesloten van de politieke macht in het land.

De onlusten van vorige week waren de dodelijkste sinds het aantreden van de nieuwe premier Abiy Ahmed. Onder zijn leiderschap is er meer vrijheid voor Ethiopiërs, maar tegelijkertijd ook een toename van etnisch geweld.