Roger Stone, de voormalige adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, hoeft toch niet de gevangenis in. Trump heeft zijn straf kwijtgescholden, heeft het Witte Huis in de nacht van vrijdag op zaterdag bekendgemaakt. Zijn veroordeling blijft wel staan.

Stone werd in februari veroordeeld tot veertig maanden cel voor het belemmeren van de rechtsgang in het Ruslandonderzoek, het afleggen van valse verklaringen en het beïnvloeden van getuigen. Hij zou aankomende dinsdag aan zijn straf beginnen.

"Stone is een slachtoffer van de Ruslandhoax die door de media en linkse politici in stand wordt gehouden in een poging de president te ondermijnen", staat in een verklaring van het Witte Huis. "Roger Stone heeft al ontzettend geleden. Hij werd erg oneerlijk behandeld, net als vele anderen in deze zaak. Roger Stone is nu een vrij man".

Verder meent het Witte Huis dat Stones gezondheid door de COVID-19-pandemie te veel risico loopt als hij nu de gevangenis in zou moeten. Eerder op vrijdag (lokale tijd) werd Stones verzoek om zijn celstraf vanwege de coronacrisis uit te stellen nog afgewezen door het Amerikaanse hof van beroep.

Trump mag straffen kwijtschelden

Trump heeft Stone, met wie hij een langdurige vriendschap onderhoudt, geen gratie verleend. Hoewel de 67-jarige Amerikaan niet de gevangenis in hoeft, blijft zijn strafrechtelijke veroordeling wel bestaan. Als president mag Trump straffen kwijtschelden, die door de rechter zijn opgelegd.

De Democraten en andere critici zien het besluit van Trump echter als een aanval op de rechtsstaat. Hoewel de president al vaker straffen heeft kwijtgescholden, ging het nooit eerder om de straf van een van zijn vertrouwelingen.

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis, pleit daarom voor nieuwe wetgeving. Ze vindt dat er een wet moet komen waarin is vastgesteld dat een president geen pardon kan verlenen aan personen die zijn veroordeeld voor strafbare feiten die gepleegd zijn om de president te beschermen.

Trump noemde strafeis 'gerechtelijke blunder'

De Amerikaanse officier van justitie eiste begin dit jaar tot negen jaar cel tegen Stone. Trump klaagde dat deze strafeis te hoog was en noemde de eis een "gerechtelijke blunder". Kort daarna trokken vier openbaar aanklagers zich terug uit de zaak vanwege inmenging vanuit het ministerie van Justitie. Een van de aanklagers nam zelfs ontslag. Ook liet het ministerie weten een kortere celstraf tegen Stone te zullen eisen.

Het Ruslandonderzoek werd in maart 2019 afgerond door speciaal aanklager Robert Mueller. Hij onderzocht de rol van de Russische regering bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Mueller acht bewezen dat Rusland op "overweldigende en systematische wijze" invloed heeft gehad op de verkiezingen. Samenwerking tussen het campagneteam van Trump en de Russen werd niet bewezen.