De Notre-Dame in Parijs krijgt toch hetzelfde ontwerp als voor de verwoestende brand van vorig jaar, zo hebben de architecten die de restauratie overzien donderdagavond bekendgemaakt.

Een nationale commissie voor erfgoed en architectuur keurde de plannen voor het herstel naar de "laatste complete en bekende staat, inclusief de torenspits" goed, staat in een verklaring. De recentste torenspits kwam uit de negentiende eeuw.

De Franse president Emmanuel Macron zei eerder juist dat hij een modern ontwerp voor de kathedraal wel zag zitten. Nu zegt hij toch achter het oude ontwerp te staan. Het presidentieel paleis meldt dat Macron de reconstructie niet wil vertragen of ingewikkeld wil maken. Een modern ontwerp had mogelijk wel tot vertraging geleid.

Een aanzienlijk deel van de kathedraal ging op 15 april 2019 verloren tijdens een hevige brand, die uitbrak tijdens restauratiewerkzaamheden en zich vanuit het middenschip snel door het bouwwerk verspreidde. Het dak en de centrale torenspits van de Notre-Dame stortten in als gevolg van de brand. De rest van de kathedraal - een van de belangrijkste symbolen van Frankrijk - kon worden gered.

De restauratie van de Notre-Dame moet tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs voltooid zijn.