De Franse autoriteiten hebben donderdag bekendgemaakt dat ze onderzoek gaan doen naar de onthulling dat lichamen die ter beschikking zijn gesteld aan de wetenschap onethisch behandeld zijn, schrijft The Guardian.

De lichamen, die waren gedoneerd aan een universitair instituut, waren aan het wegrotten en werden aangevreten door ratten, zegt de aanklager.

Het incident kwam afgelopen november aan het licht toen L'Express erover berichtte. Volgens het Franse tijdschrift lagen de stoffelijke overschotten van duizenden mensen die ter beschikking waren gesteld aan de wetenschap onder afschuwelijke omstandigheden in het lichaamsdonatiecentrum van de Descartes-universiteit in Parijs.

De lichamen zouden naakt op elkaar gestapeld liggen en er zouden losse lichaamsdelen aangetroffen zijn. Ook zou er een doorgesneden hoofd op de grond van het centrum hebben gelegen.

Sinds de opening van het centrum, in 1953, werden jaarlijks honderden lichamen gedoneerd.

Tot nu toe zijn er bijna tachtig klachten ingediend. De Franse regering heeft het centrum gesloten nadat de ontdekkingen aan het licht kwamen. In juni stelde een inspectie dat de universiteit schuldig is aan "serieuze ethische overtredingen".