De centrumrechtse regeringspartij Kroatische Democratische Unie (HDZ) van premier Andrej Plenkovic heeft zondag een ruime overwinning behaald tijdens de parlementsverkiezingen in het land. De belangrijkste opponent SDP, die naar verwachting gelijk op zou gaan met de HDZ, is de tweede partij geworden.

Na het tellen van zo'n 90 procent van de stemmen blijkt dat HDZ 68 zetels heeft behaald in het 151-zetels tellende parlement. Het aantal stemmen op de sociaaldemocratische partij SDP is goed voor 42 zetels.

De nationalistische partij Domovinski Pokret (Vaderland Beweging), onder leiding van de populaire zanger Miroslav Skoro, is met 15 zetels de derde partij van het land.

Op basis van peilingen werd verwacht dat HDZ slechts een klein aantal zetels meer zou krijgen dan SDP, schrijven Kroatische media. De partijen zouden mogelijk zelfs moeten samenwerken. Beide leiders gaven al aan niets te zien in een dergelijke coalitie.

Nu HDZ een ruime meerderheid heeft behaald, moet het op zoek gaan naar partijen om een coalitie mee te vormen. Gezien de grote overwinning van de partij, gaat dat volgens analisten geen zware opgave worden.