Een groep van enkele honderden betogers heeft zaterdagavond in de Amerikaanse stad Baltimore een standbeeld van Christoffel Columbus omvergetrokken en in het water gegooid.

Het zou volgens lokale media gaan om demonstranten van de Black Lives Matter-beweging. Voor sommige betogers was het standbeeld van de Italiaanse ontdekkingsreiziger al jaren een doorn in het oog.

Het standbeeld werd omvergetrokken onder het toeziend oog van ongeveer driehonderd demonstranten. Daarna werd het beeld met behulp van touwen naar de haven gesleept, waar het in het water werd gegooid.

Columbus 'ontdekte' Amerika in 1492 terwijl hij onder Spaanse vlag voer. Hij dacht in eerste instantie India te hebben bereikt. Zijn vondst maakte de weg vrij voor Europese kolonisatie van Noord- en Zuid-Amerika. De aanwezige grondstoffen brachten het Europese continent veel welvaart.

De demonstranten geven Columbus mede de schuld van het kolonialisme op het continent. Dat leidde tot massale sterfte onder de oorspronkelijke inwoners, door ziekte en geweld, en uiteindelijk tot grootschalige de Trans-Atlantische slavenhandel.

Het beeld werd neergezet door de Italiaans-Amerikaanse gemeenschap, die daarmee de eigen bijdrage aan de Amerikaanse samenleving vierde, na lang geconfronteerd te zijn geweest met discriminatie.

Demonstranten trekken standbeeld Colombus omver in Baltimore
47
Demonstranten trekken standbeeld Colombus omver in Baltimore

Burgemeester steunt actie

De burgemeester van Baltimore laat aan lokale media weten al eerder na te hebben gedacht om het standbeeld te laten verwijderen. "Ik steun de Italiaans-Amerikaanse gemeenschap in Baltimore. Columbus kan ik echter niet steunen."

Op hetzelfde moment dat het beeld van Columbus omver werd getrokken in Baltimore, hield de Amerikaanse president Donald Trump zijn Onafhankelijkheidsdag-toespraak in Washington. Hierin herhaalde hij zijn boodschap van vrijdag bij Mount Rushmore dat hij "niet zal toestaan dat boze groepjes mensen standbeelden vernielen en de geschiedenis uitwissen".

Sinds de dood van George Floyd staan overal in de westerse wereld beelden van personen uit de geschiedenis ter discussie.

Eerder deze maand werden al standbeelden van Columbus vernield in Minneapolis, Miami, Richmond en Boston.