De Canadese ethiekcommissaris Mario Dion is vrijdag een onderzoek gestart naar mogelijke belangenverstrengeling door premier Justin Trudeau. De regering van het land kende eind juni het beheer van een overheidsprogramma toe aan WE Charity, een liefdadigheidsorganisatie die nauwe banden heeft met de familie van de premier.

Het overheidsprogramma, ter waarde van 900 miljoen Canadese dollar (omgerekend ongeveer 591 miljoen euro), verstrekt beurzen aan studenten die vrijwilligerswerk doen.

De aanbesteding veroorzaakte ophef in het land. De familie Trudeau is namelijk niet onbekend met de organisatie: de premier en zijn moeder zijn meerdere keren op evenementen van WE Charity verschenen en Trudeaus vrouw Sophie werkt mee aan een podcast van de liefdadigheidsinstelling.

Trudeau zegt dat de keuze op WE Charity is gevallen omdat alleen deze organisatie een netwerk heeft dat groot genoeg is om op een dergelijk grote schaal het overheidsprogramma uit te voeren, zo schrijft het Canadese nieuwsmedium CBC News.

Of de nauwe banden een rol hebben gespeeld bij de aanbesteding, waarmee de keuze van de premier niet objectief zou zijn, zegt Dion te gaan onderzoeken. WE Charity kondigde eerder op vrijdag aan dat het zich, na alle commotie, terugtrekt uit de samenwerking.

Trudeau werd al eerder verdacht van belangenverstrengeling

Het is niet de eerste keer dat Trudeau in opspraak komt vanwege mogelijke belangenverstrengeling. In 2017 startte de ethiekcommissaris een onderzoek naar de vakantie van de premier op een privé-eiland van een miljardair.

Vorig jaar kwam Trudeau in opspraak omdat hij zich bemoeide met een corruptieonderzoek naar het internationale ingenieurs- en bouwbedrijf SNC-Lavalin.