In Hongkong zijn sinds woensdag al zeker 370 mensen opgepakt op basis van de nieuwe veiligheidswet die op 1 juli is ingegaan. Minstens tien mensen zijn officieel aangeklaagd.

Het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties is bezorgd over de manier waarop de volgens hen "vage en overdreven brede" nieuwe wet al onmiddellijk na de invoering wordt toegepast. Gevreesd wordt dat dit tot willekeurige beslissingen en arrestaties leidt.

Een man die met een motor inreed op een groep politieagenten is aangeklaagd voor onder meer terrorisme. De man droeg een protestbord bij zich met daarop de slogan "Bevrijd Hongkong, revolutie van onze tijd". Deze slogan werd donderdag verboden door de overheid, omdat hij zou oproepen tot separatisme en ondermijning van de regering.

Woensdag, de dag dat de veiligheidswet inging, werden al tientallen mensen opgepakt, meldden de Hongkongse autoriteiten toen.

Prominente activisten verlaten Hongkong

Donderdag en vrijdag werd er niet geprotesteerd. Mogelijk leeft er onder activisten vanwege de wet angst om te demonstreren. Demosisto, een prodemocratische groep, werd enkele uren na het doorvoeren van de wet ontbonden.

Een aantal prominente activisten van de groep zou de stad hebben verlaten. Een van hen, Nathan Law, zegt tegen BBC News met zijn activisme verder te gaan vanuit het buitenland.

Het Chinese volkscongres nam de omstreden veiligheidswet, waardoor Peking meer invloed krijgt in Hongkong, dinsdag unaniem aan. De wet stelt China in staat om harder op te treden tegen oppositiepolitici en activisten. Zij vrezen dan ook dat de democratische vrijheden die de stad geniet worden afgebroken. Daarnaast zou de wet niet genoeg onderscheid maken tussen gewelddadige en niet-gewelddadige situaties.