De Russische bevolking stemt vóór ingrijpende hervormingen die ervoor zorgen dat president Vladimir Poetin tot 2036 aan de macht kan blijven, zo bleek donderdag nadat bijna alle stemmen van het landelijk referendum waren geteld.

De Russen kregen vanwege de COVID-19-pandemie zeven dagen de tijd om hun stem uit te brengen. De stembussen gingen woensdag dicht.

Nadat 98 procent van de stemmen was geteld, meldde de kiescommissie dat 78 procent van de kiezers voor de omvangrijke grondwetswijzigingen heeft gestemd. De landelijke opkomst tijdens het referendum was 65 procent.

De uitslag van het referendum betekent onder meer dat de 67-jarige Poetin na vier ambtstermijnen als president in aanmerking komt voor nog eens twee termijnen. In Rusland wordt een president voor een periode van zes jaar gekozen.

Poetin begon twee jaar geleden aan zijn vierde termijn als president. Tussen zijn tweede en derde termijn was hij premier, omdat hij zich volgens de wet na twee opeenvolgende termijnen niet opnieuw verkiesbaar mocht stellen.

Daarnaast staat in het pakket grondwetswijzigingen dat pensioenen worden beschermd en dat het huwelijk alleen een verbintenis tussen man en vrouw is.

Oppositie zegt uitslag niet te erkennen

Het vooruitzicht dat Poetin door het referendum zijn regeertermijn verder kan verlengen, leidt ertoe dat critici het referendum als een grondwettelijke coup zien.

Critici zetten daarnaast hun vraagtekens bij het verloop van de stembusgang; zo werd de Russische bevolking in de aanloop naar het referendum aangespoord om te gaan te stemmen door onder meer grote prijzen als een woning te verloten.

Oppositieleider Alexei Navalny, die zijn volgers al eerder opriep tot een boycot van het referendum, zegt de uitslag niet te erkennen. Volgens hem is de stembusgang ongeldig, illegaal en door Poetin opgezet met de intentie om "levenslang aan de macht te blijven". Navalny zegt vanwege de coronacrisis nu nog niet te gaan protesteren tegen de uitslag, maar dit in het najaar "grootschalig" te gaan doen.

De hervormingen zijn al goedgekeurd door het parlement en het constitutionele hof van Rusland.

Wil je meer weten over deze volksstemming en waarom Rusland de zittende president langer wil aanhouden? Luister dan naar onze Dit wordt het nieuws-podcast.