Sama El Masry, een in Egypte populaire buikdanseres, is zaterdag veroordeeld tot drie jaar celstraf en een boete van ruim 16.500 euro voor het aanzetten tot "losbandigheid" en "immoraliteit" op sociale media.

El Masry postte beelden op het sociale medium TikTok die de openbaar aanklager als "seksueel suggestief" omschreef. Volgens de rechter schond de 42-jarige artiest hiermee "familiewaardes".

"Er is een gigantisch verschil tussen vrijheid en losbandigheid", zegt John Talaat, een parlementslid dat een oproep had gedaan om El Masry te vervolgen voor haar posts.

De buikdanseres ontkent de beschuldigingen en gaat in beroep tegen de uitspraak. De artiest zegt dat het gestolen beelden betreft, die zonder haar toestemming zijn gedeeld met haar telefoon.

Meerdere vrouwelijke influencers op TikTok en Instagram zijn de afgelopen maanden in Egypte opgepakt na soortgelijke beschuldigingen. Hen staat volgens parlementslid Talaat dezelfde straf te wachten.

Wet geeft recht om internet te censureren

Egypte nam in 2018 een wet aan die de regering het volledige recht geeft om het internet te censureren en toezicht te houden op alle communicatie. Op overtredingen staat een celstraf van minimaal twee jaar en een maximale boete van ruim 16.500 euro.

De wet wordt tot nu toe alleen nog maar gebruikt om vrouwen te vervolgen, zegt advocaat Entessar El Saeed van het Caïro Centrum voor Ontwikkeling en Recht.

"Onze conservatieve maatschappij worstelt met technologische veranderingen, die mensen een compleet nieuwe manier van denken biedt", aldus de advocaat .