Betogers die het aftreden van de Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath eisen hebben ook in de nacht van donderdag op vrijdag brand gesticht en vernielingen aangericht op het eiland. Een avondklok kon niet voorkomen dat de onrust die eerder deze week op het eiland ontstond aanhield.

De wijken Punda en Otrabanda werden afgesloten, maar elders op het eiland bleef het onrustig. Een basisschool en een elektronicawinkel werden in brand gestoken en verschillende wegen werden geblokkeerd. Ook in veel stukken natuur werden branden gesticht.

De situatie op Curaçao ontspoorde woensdag tijdens een demonstratie van vuilnismannen op het Fortplein in Willemstad. Zij zijn kwaad over aangekondigde bezuinigingen, die onder meer inhouden dat ambtenaren 12,5 procent minder gaan verdienen.

Het bezuinigingspakket is een voorwaarde die de Nederlandse regering heeft gesteld voor een noodsteunpakket. Curaçao is sterk afhankelijk van het toerisme en heeft daardoor economisch flink te lijden door de coronacrisis.

Economen denken dat de werkloosheid op het eiland kan oplopen tot 60 procent en de economie met bijna een kwart zal krimpen. Een toenemend aantal Curaçaoënaars is afhankelijk van voedselhulp.

Brandstichting en vandalisme

De betogers op het Fortplein eisten het aftreden van premier Eugene Rhuggenaath, richtten vernielingen aan en bekogelden agenten met flessen. Ook werd een toegangsdeur van Fort Amsterdam, de zetel van de regering, geforceerd.

De politie gebruikte traangas om het plein schoon te vegen, waarna de ongeregeldheden zich naar andere delen van de binnenstad verspreidden. Daar was sprake van brandstichting, vandalisme en werden enkele winkels geplunderd. De politie hield 48 mensen aan.

Politiechef Mauricio Sambo legde woensdag zijn functie neer vanwege de rellen en minister van Justitie Quincy Girigorie kondigde een avondklok aan, die later werd verlengd naar de nacht van donderdag op vrijdag.

Betogers op Curaçao bestormen regeringsgebouw
58
Betogers op Curaçao bestormen regeringsgebouw

Premier met Nederland in gesprek over steunpakket

Premier Rhuggenaath heeft het vandalisme van de afgelopen dagen veroordeeld en zegt in gesprek te willen met een kleine groep demonstranten.

Tijdens een persconferentie zei Rhuggenaath dat hij weet welke problemen spelen in de samenleving. "Daarom sta ik hier, ik sta open om te luisteren. De oorzaak van de uit de hand gelopen protesten komt door de al lange tijd heersende problemen. Die zijn niet van vandaag, maar bestaan al langer en zijn verslechterd door onder andere de situatie in Venezuela en corona."

De Curaçaose premier liet weten in gesprek te zijn met staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops.