De Pakistaanse nationale vliegmaatschappij Pakistan International Airlines (PIA) schorst per direct een derde van haar piloten, omdat zij "dubieuze" vliegbrevetten en -certificaten bezitten.

PIA schorst per direct 150 van de 434 piloten naar aanleiding van een onderzoek naar frauduleuze brevetten door het Pakistaanse ministerie van Luchtvaart.

Vorige maand kwamen bij een crash van een PIA-toestel nog 97 mensen om het leven. Uit de eerste onderzoeksresultaten blijkt dat deze piloten zich niet aan de gewezen procedures hielden. Een Pakistaanse minister zegt bovendien dat ze tijdens de landing afgeleid waren door een gesprek over het coronavirus.

Het is overigens niet bekend of de bij de crash van vorige maand betrokken piloten ook een frauduleus brevet hadden.

Eerdere crash leidde tot onderzoek naar frauduleuze brevetten

Het ministerie opende een onderzoek naar aanleiding van een vliegtuigongeluk in Pakistan in 2018.

De betrokken piloot had op zijn vliegcertificaat een nationale feestdag als datum van zijn laatste controle-examen staan, wat niet mogelijk kon zijn. Een andere piloot bleek niet in het land te zijn geweest op de datum van zijn controle-examen. Er werd vervolgens voor grootschalige fraude met vliegbrevetten gevreesd.

Uit onderzoek bleek dat ook 112 piloten van andere Pakistaanse vliegmaatschappijen dubieuze brevetten hadden.

De Pakistaanse minister van Luchtvaart zegt dat sommigen van hen mensen betaalden om (een deel van) hun examens te doen. Pakistan telt volgens CNN in totaal 860 piloten.

IATA is bezorgd over situatie

De International Air Transport Association (IATA) stelt in een reactie bezorgd te zijn over de situatie. IATA houdt zich onder meer bezig met de vliegveiligheid van maatschappijen.

Het Europese agentschap EASA zegt op dit moment nog niet te kunnen reageren op het onderzoek, maar de ontwikkelingen te blijven volgen.

Pakistan International Airlines vliegt binnen Europa onder meer naar Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.