Drie mannen worden aangeklaagd voor moord na het overlijden van de zwarte Amerikaan Ahmaud Arbery in februari. Arbery was op 23 februari aan het joggen, toen hij werd doodgeschoten door een voormalig politieagent en zijn zoon. Ook de man die het incident filmde wordt aangeklaagd.

Tien weken na de dood van Arbery gingen beelden van het incident viraal. Hierop is te zien dat Arbery door een straat rent en een witte pick-uptruck ontwijkt. Daarna klinkt een schot en worstelt hij met een man die een geweer vasthoudt. Een tweede man, die in de laadruimte van de wagen staat, lost vervolgens twee schoten met een revolver.

De mannen uit de pick-uptruck zijn een 64-jarige ex-agent en zijn 34-jarige zoon. De man die het incident filmde is ook gearresteerd. Het drietal is woensdag aangeklaagd.

De verdachten verklaarden dat zij dachten dat Arbery betrokken was bij een reeks inbraken in de omgeving en ze hem wilden arresteren. De advocaat van de man die alleen filmde, verklaarde dat zijn cliënt "slechts een getuige was".

Ooggetuige filmt hoe zwarte jogger wordt neergeschoten
41
Ooggetuige filmt hoe zwarte jogger wordt neergeschoten

Mannen ook beschuldigd van mishandeling en vrijheidsberoving

De mannen worden ook verdacht van vrijheidsberoving en mishandeling. Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt nog of een aanklacht mogelijk is voor een misdaad met een racistisch motief.

Doordat er zoveel tijd tussen het incident en de arrestaties zat, zorgden de beelden van Arbery voor sociale onrust en woede onder burgerrechtenactivisten, politici en beroemdheden.