China heeft vrijdag twee Canadezen aangeklaagd voor spionage. De twee werden eind 2018 opgepakt, nadat Canadese autoriteiten de Chinese Huawei-topvrouw Meng Wanzhou hadden gearresteerd.

Het gaat om de voormalige diplomaat Michael Kovrig en zakenman Michael Spavor, die op hetzelfde moment werden opgepakt als zeker elf andere Canadese staatsburgers. De meesten werden al snel weer vrijgelaten, maar Kovrig en Spavor bleven vastzitten. De twee zouden zich vooral bezighouden met culturele uitwisselingsprogramma's met Noord-Korea.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken rondde het onderzoek naar Kovrig en Spavor in december af en droeg het over aan het openbaar ministerie. Canada stelt dat de twee willekeurig zijn opgepakt.

Meng, dochter van van Huawei-oprichter Ren Zhengfei, werd op 11 december 2018 op borgtocht vrijgelaten in Canada. Ze had toen tien dagen vastgezeten. Wel kreeg ze een enkelband en moest ze 's nachts thuisblijven.

Meng heeft geprobeerd haar uitlevering aan de Verenigde Staten aan te vechten. De Amerikaanse autoriteiten willen haar vervolgen voor fraude en het omzeilen van sancties tegen Iran. Het is onder Amerikaanse sanctiewetten niet toegestaan om producten uit de VS naar gestrafte landen te exporteren.

Vorige maand mislukte haar poging om uitlevering te voorkomen, maar uit rechtbankdocumenten zou blijken dat ze het opnieuw gaat proberen. Huawei en Meng ontkennen de aantijgingen. "Wij handelen altijd volgens de wetten van het land waar we ons bevinden", aldus Huawei.