De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag een decreet over politiehervormingen getekend, dat geen verregaande maatregelen omtrent het tegengaan van systematisch racisme omvat. Trump wil met het presidentiële besluit voornamelijk verbeteringen bij de korpsen aanmoedigen.

De federale overheid kan bijvoorbeeld subsidies verschaffen wanneer korpsen goed presteren en minder geweld gebruiken, bijvoorbeeld als ze de nekklem verbieden - tenzij een agent in levensgevaar verkeert.

Daarnaast wordt een database opgericht waarin excessief politiegeweld wordt bijgehouden, zodat deze informatie niet verloren gaat als de betreffende agenten van korps wisselen. Ook zal de ondersteuning van maatschappelijk werkers bij incidenten waarbij drugsverslaafden en daklozen betrokken zijn, worden aangemoedigd.

Trump wordt breed bekritiseerd vanwege zijn reacties op de protestgolf die eind mei ontstond na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd in Minneapolis. Hij kwam om het leven tijdens zijn arrestatie. De Amerikaanse president schaarde zich nadrukkelijk aan de zijde van de vaak hard optredende politie, hamerde op het herstel van de openbare orde en noemde de plunderaars "tuig".

Sommige Republikeinse bondgenoten van de president maken zich zorgen dat Trumps aanpak van de demonstraties en de coronacrisis zijn - en hun eigen - kansen op herverkiezing in november in gevaar brengt.

Trump tijdens tekenen decreet: 'Plunderaars zorgen voor problemen'
62
Trump tijdens tekenen decreet: 'Plunderaars zorgen voor problemen'

Democraten presenteerden onlangs eigen wetsvoorstel

De Democraten en Republikeinen in het Congres werken ook aan plannen voor politiehervorming. Het wetsvoorstel dat de Democraten onlangs presenteerden in het Huis van Afgevaardigden moet het onder meer makkelijker maken politiemedewerkers te vervolgen voor wangedrag en het toezicht op politiekorpsen verbeteren. De Republikeinen komen naar verwachting volgende week met een eigen plan.

Activisten van de Black Lives Matter-beweging en sommige andere demonstranten roepen op tot structurele verlaging van de politiebudgetten. President Trump en zijn partij zijn daar op tegen. Ook presidentskandidaat Joe Biden en het leiderschap van de Democratische Partij steunen de oproepen niet.