Het Spaans parlement heeft dinsdag voor de derde keer een parlementair onderzoek naar de financiën van de voormalige koning Juan Carlos I tegengehouden. Mogelijk heeft de ex-vorst jarenlang lucratieve commissies en steekpenningen aangenomen bij onderhandelingen rondom grote verkopen en projectonderhandelingen.

De linkse partij Podemos en kleinere Baskische en Catalaanse partijen hadden opgeroepen tot een onderzoek naar de financiën van Juan Carlos, die bijvoorbeeld ook al door Zwitserse autoriteiten onder de loep wordt genomen.

Premier Pedro Sánchez en zijn partij PSOE stemden echter, samen met de rechtse partijen Partido Popular en Vox het voorstel weg. De drie partijen zijn van mening dat de koning onschendbaarheid geniet, doordat het onderzoek zich grotendeels zou richten op de periode vóór 2014.

Dat jaar trad Juan Carlos af, ten gunste van zijn zoon Felipe VI. De periode dat hij daarvoor als vorst heerste, genoot hij echter koninklijke immuniteit, en zou een onderzoek dus niet rechtvaardig zijn, redeneren de partijen.

Spaanse hooggerechtshof startte wél strafrechtelijk onderzoek

Het Spaanse hooggerechtshof heeft vorige week wél een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de financiën naar Juan Carlos, maar benadrukte daarbij meteen de complexiteit van de zaak. "We moeten op zoek naar criminele acties na zijn tijd als koning", zei de openbaar aanklager eerder.

Juan Carlos kwam opnieuw onder vuur te liggen omdat een 'gift' vanuit Saoedi-Arabië aan het licht was gekomen, van om en nabij de 65 miljoen euro. Mogelijk ontving de vorst het geld voor zijn bemiddeling bij onderhandelingen rondom een hogesnelheidslijn in Saoedi-Arabië, die Spaanse bedrijven uiteindelijk voor 6,7 miljard euro gingen aanleggen.