Tijdens verschillende protesten in Londen zijn zaterdag meer dan honderd mensen gearresteerd. Dat heeft de Britse Metropolitan Police laten weten in een verklaring.

"Omstreeks 21.00 uur hadden er meer dan honderd arrestaties plaatsgevonden tijdens de protesten van zaterdag voor onder meer schending van vrede, gewelddadige wanorde, aanvallen op politie, bezit van illegale wapens, drugsbezit en openbare dronkenschap en wanorde", schrijft de politie.

Demonstranten die hun solidariteit wilden tonen aan de Black Lives Matter-beweging en tegenbetogers, protesteerden zaterdag de hele dag verspreid over de stad. In de meeste gevallen verliepen de protesten vreedzaam.

Toch liepen de protesten op verschillende plekken uit de hand. Politieagenten werden aangevallen, nadat duizenden demonstranten zich verzamelden. Naar eigen zeggen wilden de tegenbetogers standbeelden beschermen, nadat het standbeeld van de voormalige premier van het Verenigd Koninkrijk Winston Churchill afgelopen week door demonstranten werd beklad met de zin "was een racist".

Onderzoek naar man die op monument overleden agent urineert

Er wordt onder meer ook onderzoek gedaan naar een man die zaterdag werd vastgelegd terwijl hij urineerde naast een monument van een overleden politieagent. Keith Palmer overleed tijdens de aanslag nabij het paleis van Westminster op 22 maart 2017.

"Wij zijn op de hoogte van de walgelijke en vreselijke foto die rondgaat op sociale media van een man die lijkt te urineren op een monument voor Palmer. We zijn onmiddellijk een onderzoek gestart en zullen al het aanwezige bewijs verzamelen en gepaste acties ondernemen", reageert Bas Javid, commandant van de Britse Metropolitan Police.

Op meerdere plekken stonden betogers tegenover de politie. Agenten werden bekogeld, geschopt en geslagen. Zes politieagenten liepen lichte verwondingen op.

Vanwege de verschillende protesten die voor zaterdag gepland stonden, werden voorafgaand aan de protesten aan meerdere groepen restricties opgelegd. Zo moesten demonstranten een speciaal uitgezette route volgen. Het verbod om na 17.00 uur te protesteren, werd door velen genegeerd.

Tegendemonstranten BLM-beweging botsen met politie in Londen
48
Tegendemonstranten BLM-beweging botsen met politie in Londen