Duizenden demonstranten zijn zaterdagmiddag samengekomen in het centrum van Londen om hun steun te betuigen aan de Black Lives Matter-beweging. De politie moest op Trafalgar Square ingrijpen om te zorgen dat een groep antiracisme-demonstranten niet werd belaagd door zo'n honderd radicaal-rechtse activisten.

Tegendemonstranten mochten zich alleen op Parliament Square en in delen van Whitehall verzamelen. Tot deze groep behoren onder meer hooligans die zeggen dat zij ervoor strijden de "trotse symbolen van de Britse geschiedenis" in ere te houden.

Hiermee verwijzen zij naar beelden van generaals en politici die in het verleden het Verenigd Koninkrijk rijk en machtig maakten. De politie schat dat het om in totaal zo'n duizend mensen gaat.

De tegendemonstranten op Trafalgar Square riepen racistische leuzen, gooiden met flessen en blikjes en staken vuurwerk af. De oproerpolitie voerde charges met paarden uit om de groep in bedwang te houden.

Tegendemonstranten BLM-beweging botsen met politie in Londen
48
Tegendemonstranten BLM-beweging botsen met politie in Londen

Strenge beperkingen en regels voor de demonstranten

De politie en de gemeente wilden juist voorkomen dat zaterdag de protesten uit de hand zouden lopen. De demonstranten hadden strenge beperkingen opgelegd gekregen. Soortgelijke protesten leidden vorige week tot tientallen arrestaties.

De Black Lives Matter-demonstranten moeten een speciaal uitgezette route volgen tussen Hyde Park en Trafalgar Square. Er zijn geen meldingen van geweld uit die groepering gekomen. Alle protesten moeten zaterdag uiterlijk om 17.00 (lokale tijd) eindigen.

Sinds de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd door politiegeweld in de Verenigde Staten eind mei, wordt er wereldwijd geprotesteerd tegen racisme.

Premier Johnson riep mensen op om thuis te blijven

De Britse premier Boris Johnson heeft mensen vrijdag via Twitter opgeroepen om weg te blijven bij demonstraties, onder meer met het oog op de coronapandemie. Aan deze oproep thuis te blijven lijken de demonstranten geen gehoor te hebben gegeven.

Het standbeeld van Winston Churchill, de premier van het Verenigd Koninkrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog, is preventief ingepakt om het te beschermen tegen mogelijke schade tijdens de protesten. Churchill wordt door de demonstranten van racisme beschuldigd. Afgelopen week werd het standbeeld beklad tijdens een protest.