Noord-Korea ziet er weinig in om een persoonlijke band tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump in stand te houden als de Verenigde Staten vijandig beleid blijven voeren, zei minister van Buitenlandse Zaken Ri Son-gwon in de nacht van donderdag op vrijdag (Nederlandse tijd) tegen het staatspersbureau KCNA.

Volgens de minister toont Amerikaans beleid aan dat Washington op de lange termijn een bedreiging vormt voor Noord-Korea. Het land gaat daarom militaire middelen ontwikkelen om daarop in te kunnen spelen.

De Verenigde Staten en Noord-Korea zijn al twee jaar in gesprek over denuclearisatie. Eind juni 2019 kwamen vertegenwoordigers van de landen voor het laatst bij elkaar. De VS eist dat Noord-Korea afstand doet van nucleaire wapens, Noord-Korea eist op zijn beurt dat Amerikaanse sancties opgeheven worden. Tot nu toe leidden de gesprekken nog niet tot een overeenkomst.

Ri beschuldigt Trump er nu van dat zijn kabinet een politiek motief had om Noord-Korea te "isoleren en verstikken" en om te dreigen met nucleaire aanvallen en veranderingen in het regime. "Wij zullen de president nooit meer helpen zonder daar iets voor terug te krijgen. Niets is hypocrieter dan een loze belofte", zegt de minister.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet donderdag nog weten dat de VS nog steeds openstaat voor gesprekken met Noord-Korea om zo tot een overeenkomst te komen.