De Amerikaanse generaal Mark Milley heeft er spijt van dat hij naast president Donald Trump liep toen die vorige week naar een kerk bij het Witte Huis ging om met een bijbel op de foto te gaan. Mensen die op de weg naar de kerk demonstreerden, werden op hetzelfde moment met harde hand verdreven door de militaire politie.

De hoogste generaal van de Verenigde Staten beseft dat zijn aanwezigheid in uniform de indruk kon wekken dat het leger betrokken was bij binnenlandse politiek. "Ik had daar niet moeten zijn", zei Milley.

Het fotomoment werd in heel het land fel bekritiseerd. Ook Milley kreeg kritiek, omdat hij naast Trump liep.

"Als leider zal alles wat je doet worden uitgelicht, en ik ben daar ook niet immuun voor. De foto die werd gemaakt bij Lafayette Square veroorzaakte een nationaal debat over de rol van het leger in de samenleving. Ik hoop dat we daar allemaal van kunnen leren."

Milley is de belangrijkste generaal van de VS en de voorzitter van de raad van militaire stafchefs. Hij deed zijn uitspraak in een eerder opgenomen video, meldt CNN. Daarin sprak hij afgestudeerden van de topuniversiteit National Defense University toe.

Het is vrij uitzonderlijk dat een hooggeplaatste militair publiekelijk zijn excuses aanbiedt omdat hij in het openbaar verscheen met de president, zijn opperbevelhebber. Trump heeft nog niet gereageerd op de uitspraken van de generaal.

In de speech liet Milley ook weten "woedend" te zijn over de "zinloze, brute moord" op George Floyd en leek hij de legitimiteit van de protesten te erkennen. De protesten gaan volgens hem namelijk niet alleen over de dood van Floyd, maar over "eeuwen van onrecht tegenover Afro-Amerikanen".

Trump dreigt met leger als steden 'weigeren actie te ondernemen'
100
Trump dreigt met leger als steden 'weigeren actie te ondernemen'

Ook kritiek van oud-minister van Defensie

Dat Trump eerder zei dat hij "desnoods" het leger zou inzetten tegen de demonstranten, kwam de president ook op kritiek van zijn oud-minister van Defensie Jim Mattis te staan.

In een verklaring liet Mattis vorige week weten dat Trump in zijn beleving de eerste president is die "niet probeert het Amerikaanse volk te verenigen, en niet eens doet alsof hij dat wel doet". De president haalde daarop hard naar zijn oud-minister uit via Twitter.

Trump zette vorige week maandag de militaire politie in om de politie te assisteren bij het leegvegen van straten rond het Witte Huis, waar demonstranten zich hadden verzameld. Dat maakte de weg vrij voor een fotomoment: Trump poseerde met een bijbel bij een kerk in de buurt.

De president heeft meerdere keren gezegd dat het wat hem betreft een optie is om de strijdkrachten ook elders in het land in te zetten om de onrust en de demonstraties over de dood van Floyd in Minneapolis een halt toe te roepen.