Na de dood van George Floyd, die overleed bij een arrestatie nadat een agent diens knie minutenlang in zijn nek drukte, zijn in de Verenigde Staten massale demonstraties tegen racisme en politiegeweld ontstaan. In andere landen is het Black Lives Matter-protest ook aangewakkerd. Volg hier de laatste ontwikkelingen.
Britse politie rukt massaal uit vanwege 'ernstig incident' na BLM-protest
Britse hulpdiensten zijn zaterdagavond massaal uitgerukt voor een "ernstig incident" in een park in de stad Reading. Eerder op de dag vond daar een Black Lives Matter-protest plaats. Een man is gearresteerd.

De politie laat weten "op de hoogte te zijn van een incident in Forbury Gardens" en dat agenten in het park aanwezig zijn om de zaak te onderzoeken. Mensen worden opgeroepen uit het park te blijven.

Volgens Britse media, waaronder Sky News, zou het gaan om een steekpartij. Meerdere mensen op Twitter zeggen dat er doden en meerdere gewonden zijn gevallen. Het is onbekend of het incident verband houdt met het BLM-protest.

Reading ligt ruim 70 kilometer ten westen van de hoofdstad Londen in het graafschap Berkshire.
zondag 21 juni om 13:35
'Tieners saboteerden verkiezingsrally Trump door kaartjes te reserveren'
Dat de zaal tijdens de eerste verkiezingsrally van de Amerikaanse president Donald Trump in Oklahoma leger was dan gedacht, lijkt het werk te zijn van tieners die kaartjes reserveerden zonder ooit van plan te zijn te komen opdagen.

Volgens onder meer The New York Times en CNN hebben honderden en mogelijk zelfs duizenden tieners een kaartje gereserveerd en zijn ze niet komen opdagen. De protestactie werd georganiseerd via sociale media als Twitter en TikTok en werd voornamelijk uitgevoerd door K-popfans, die een hechte online gemeenschap vormen. Lees hier meer. 
zondag 21 juni om 08:31
Trump uit kritiek op neerhalen standbeelden
Bij de eerste verkiezingsrally van de Amerikaanse president Donald Trump in maanden uitte hij kritiek op de schade die sommige demonstranten tijdens de Black Lives Matter-protesten hebben aangericht.

"De losgeslagen linkse meute probeert onze geschiedenis te vernielen en onze standbeelden neer te halen. We passen ons niet aan", aldus de Amerikaanse president. Hij ging niet in op de boodschap van de demonstranten.
zondag 21 juni om 08:25
Persoon komt om het leven bij schietpartij in 'autonome' zone Seattle 
In een gedeelte van Seattle waar Black Lives Matter-activisten een 'autonome' zone hebben uitgeroepen, is een persoon doodgeschoten en een tweede persoon gewond geraakt. De dader of daders zijn volgens de politie nog op de vlucht. Het incident wordt onderzocht.

De activisten hebben naar aanleiding van de dood van George Floyd een deel van de stad Seattle ingenomen en uitgeroepen tot 'autonome' zone. Ze demonstreren onder meer tegen politiegeweld. 

Op videobeelden is te zien hoe een kleine, gewapende groep agenten de zone betreedt. Vervolgens houden de activisten hun handen omhoog en roepen de agenten op hun wapens te laten vallen. De politie spreekt van "een gewelddadige groep die agenten belemmerden om bij de slachtoffers te komen".
zaterdag 20 juni om 22:51
Het Britse persbureau Press Association meldt dat er zeker twee zwaargewonden naar het ziekenhuis zijn overgebracht.
zaterdag 20 juni om 22:47
Vooralsnog is onduidelijk of de steekpartij iets te maken heeft met het Black Lives Matter-protest eerder op de dag in Reading.
zaterdag 20 juni om 22:44
De Britse krant The Telegraph meldt dat drie mensen zijn omgekomen en twee anderen in kritieke toestand naar het ziekenhuis zijn gebracht.
zaterdag 20 juni om 22:39
Volgens BBC News zijn twee slachtoffers in Reading naar het ziekenhuis gebracht. Het is onduidelijk hoe zij eraan toe zijn.
zaterdag 20 juni om 21:53
Politie Seattle onderzoekt dodelijke schietpartij bij BLM-protest
De politie van Seattle onderzoekt een dodelijke schietpartij tijdens een Black Lives Matter-protest zaterdag in de Amerikaanse stad. Bij het incident raakte ook iemand gewond.

De schietpartij vond plaats in een gedeelte van Seattle dat activisten sinds 8 juni bezet houden en is omgedoopt tot het Capital Hill Organized Protest (CHOP). In het gebied is sinds die datum geen politie meer aanwezig geweest.

De slachtoffers van het schietincident waren twee mannen. Op het moment dat de politie arriveerde, waren de slachtoffers al overgebracht naar het ziekenhuis. 

De verdachten zijn volgens de politie op de vlucht geslagen.
zaterdag 20 juni om 21:27
Public Enemy-leden Chuck D en Flavor Flav herenigd in strijd tegen Trump
Rapgroep Public Enemy heeft vrijdag de single State Of The Union (STFU) uitgebracht, met bijgaand de boodschap dat de Amerikaanse president Donald Trump volgens oprichters Chuck D en Flavor Flav het veld moet ruimen. Beiden zijn in het nieuwe nummer samen te horen en te zien in de bijbehorende videoclip, drie maanden nadat een ruzie tussen de twee ertoe leidde dat Flavor Flav de groep moest verlaten.
zaterdag 20 juni om 16:50
Honderden Black Lives Matter-demonstranten op Malieveld in Den Haag
Honderden Black Lives Matter-demonstranten protesteerden vandaag op het Malieveld in Den Haag tegen een nieuwe politiewet.
Honderden Black Lives Matter-demonstranten op Malieveld in Den Haag
Honderden Black Lives Matter-demonstranten op Malieveld in Den Haag
zaterdag 20 juni om 15:10
Demonstranten hangen standbeeld aan stoplicht in VS
In Raleigh, VS hebben demonstranten twee standbeelden omver getrokken. Een bronzen beeld van een cavalerist werd aan zijn nek aan een stoplicht gehangen.
Demonstranten hangen standbeeld aan stoplicht in VS
Demonstranten hangen standbeeld aan stoplicht in VS
zaterdag 20 juni om 14:41
In Den Haag is om 14.00 uur een tweede demonstratie tegen racisme en politiegeweld begonnen. Net als de eerste demonstratie vindt het protest plaats op het Malieveld. De gemeente heeft toestemming gegeven tot 15.30 uur.
woensdag 17 juni om 22:23
Agent die zwarte arrestant doodschoot in Atlanta aangeklaagd voor moord
De politieagent die vrijdag de zwarte Amerikaan Rayshard Brooks doodschoot op de parkeerplaats van een fastfoodrestaurant in de stad Atlanta, wordt aangeklaagd voor moord. Het lokale Openbaar Ministerie raadt aan dat de agent, Garrett Rolfe, geen borgsom opgelegd krijgt en dus niet zijn vrijheid kan afkopen. Lees hier meer.
woensdag 17 juni om 20:33
Witte mensen leggen uit waarom ook zij volop meeprotesteren tegen racisme
Al ruim twee weken zijn er antiracismeprotesten in Nederland. Dat daar ook veel witte mensen aan meedoen, roept bij sommige NUjij'ers vragen op. Waarom ze daar in groten getale staan bijvoorbeeld, en of dat niet uit schuldgevoel is. Bij het antiracismeprotest in Haarlem vandaag vroeg NU.nl drie witte betogers waarom zij meededen. Lees het hier.
woensdag 17 juni om 19:05
Gejuich stijgt op vanaf Haarlemmerhout: de vreedzame antiracismedemonstratie is ten einde. Naar verluidt waren er tweeduizend mensen in het park in Haarlem, maar dat aantal is nog niet bevestigd door de autoriteiten.
woensdag 17 juni om 18:50
De Black Lives Matter-demonstratie in Haarlem loopt tegen het einde aan. Vooralsnog lijken alle demonstranten in het de Haarlemmerhout zich aan de coronarichtlijnen te houden, terwijl ze luisteren naar speeches van sprekers en muziek van meerdere zangers.
woensdag 17 juni om 18:19
Een opvallende spreker in de Haarlemmerhout in Haarlem: Dex Elmont. De Haarlemse oud-judoka, die actief was op de Olympische Spelen van 2008 in Peking en de Olympische Spelen van 2012 in Londen, zegt op het podium dat hij ook te maken heeft gehad met racisme in binnen- en buitenland. Hij claimt vaker gecontroleerd te zijn op luchthavens en zich bewust vriendelijker te hebben voorgedaan bij de ingang van discotheken om toegang te krijgen.
woensdag 17 juni om 18:04
Volgens een verslaggever van regiopartner NH Nieuws lopen de bezoekersaantallen in het Haarlemmerpark op richting de tweeduizend. "Er zijn hier zeker meer mensen aanwezig dan in Alkmaar." In Alkmaar was de opkomst tussen de 750 en 1.000 demonstranten.
woensdag 17 juni om 17:50
Verschillende sprekers verschijnen op het podium in Haarlemmerhout om te verhalen over racisme in Nederland. Ook is een zanger opgetrommeld, die voor een vrolijk intermezzo zorgt.
woensdag 17 juni om 17:38
De jonge organisatoren van het Black Lives Matter-protest in Haarlem ballen hun vuist en strekken hun arm bij de start van de demonstratie in de Haarlemmerhout. Het is een van de vele imitaties die symbool is geworden van de antiracismeprotesten wereldwijd. (Foto: Pro Shots)
woensdag 17 juni om 17:33
De organisatie roept de actievoerders met klem op om afstand van elkaar te houden. Op het eerste oog lijken zij zich daar ook aan te houden. (Foto: Pro Shots)
woensdag 17 juni om 17:28
Dit is de opkomst in de Haarlemmerhout in Haarlem. De demonstranten worden op dit moment welkom geheten door de organisatie, die onder anderen bestaat uit scholieren van vijftien jaar. (Foto: Pro Shots)
woensdag 17 juni om 17:24
De demonstratie duurt twee uur. Om ervoor te zorgen dat alle actievoerders 1,5 meter afstand tot elkaar houden, zijn er gele stippen op de grond aangebracht. Ook zijn alle demonstranten verzocht om mondkapjes en handschoenen te dragen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
woensdag 17 juni om 17:21
De demonstratie in De Haarlemmerhout in Haarlem is een initiatief van middelbare scholieren van veertien en vijftien jaar oud. Bij de organisatie krijgen ze hulp van actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Naar verwachting komen er ongeveer duizend demonstranten naar het park. De organisatoren houden ook rekening met een opkomst van tweeduizend actievoerders.
woensdag 17 juni om 17:20
Zo ziet het er momenteel uit in het Stadsbos Haarlemmerhout. Leden van de organisatie lopen rond in oranje hesjes en zien erop toe dat iedereen zich aan de coronamaatregelen houdt.
woensdag 17 juni om 17:19
Namens NU.nl is verslaggever Job van der Plicht aanwezig in Haarlem. Hij schat het aantal aanwezigen voorlopig op enkele honderden. De anderhalvemetermaatregel kan vooralsnog met gemak worden nageleefd.
woensdag 17 juni om 17:16
In Haarlem begon om 17.00 uur een antiracismedemonstratie. Het protest, waarbij werd geprotesteerd tegen politiegeweld en racisme en steun werd betuigd aan de Black Lives Matter-beweging, vond plaats in het Stadsbos Haarlemmerhout. De demonstratie was om 19.00 uur afgelopen en verliep vreedzaam. Het aantal aanwezigen werd op rond de tweeduizend geschat.
woensdag 17 juni om 13:44
Dit vertelt onderzoek over institutioneel racisme in Nederland
Wat is er bekend over de invloed van je huidskleur of het land waar je ouders vandaan komen tijdens je schoolloopbaan, als je naar een baan of woning zoekt of wanneer je wordt aangehouden door de politie? Lees hier een overzicht van Nederlands onderzoek naar institutioneel racisme.
dinsdag 16 juni om 06:14
Demonstranten in Washington blokkeren een snelweg in de richting van het Capitool. (Foto: Reuters)
dinsdag 16 juni om 06:07
Acht agenten in Atlanta nemen ontslag
Sinds 1 juni hebben acht politieagenten uit Atlanta ontslag genomen. Dat meldt de Atlanta Police Foundation. 

"We gaan de derde week met protesten in, waardoor agenten twaalf uur persoon, zeven dagen per week moeten werken. Je kunt je voorstellen dat stresslevels toenemen door fysieke en emotionele vermoeidheid", zegt de voorzitter van de organisatie in een verklaring. 

Een exacte reden waarom de agenten zijn opgestapt, is niet gegeven.
dinsdag 16 juni om 04:19
Politie in New York ontmantelt antimisdaadeenheid
De politie in New York gaat een eenheid van zeshonderd agenten ontmantelen die gewelddadige misdaad in de stad bestrijdt. Dat heeft commissaris Dermot Shea bekendgemaakt.

De agenten krijgen per direct andere taken toegewezen, zoals recherchewerk en politiewerk in wijken. De eenheid was verantwoordelijk voor een groot aantal schietpartijen. Ook waren er veel klachten over de groep. Volgens de commissaris moet de focus meer komen te liggen op het creëren van vertrouwen bij de inwoners van New York, in plaats van op geweld.
dinsdag 16 juni om 01:24
Trump tekent dinsdag decreet voor politiehervorming
De Amerikaanse president Donald Trump gaat dinsdag een decreet ondertekenen dat moet zorgen voor een verbetering in de manier waarop politieagenten met zwarte Amerikanen omgaan.

Volgens het decreet moeten aanbevelingen, training en ondersteuning voor mentale gezondheid beter geregeld worden. Landelijke subsidies zouden alleen moeten worden goedgekeurd voor politiebureau's die juist handelen. Politiebureau's moeten met het decreet daarnaast worden aangemoedigd om meer achtergrondinformatie te delen over medewerkers en maatschappelijk werkers moeten de politie vaker bijstaan in het geval van niet-gewelddadige situaties. 

Trump is niet van plan om financiering voor de politie stop te zetten. Hij zou juist meer willen investeren om beter werk te stimuleren.
maandag 15 juni om 22:37
Burgemeester Atlanta: Politie moet de-escaleren
Keisha Bottoms, de burgemeester van de Amerikaanse stad Atlanta, heeft in een persconferentie aangekondigd dat politieagenten in de stad nieuwe instructies krijgen over hoe ze moeten omgaan met conflictsituaties. Zo moeten agenten zich meer richten op het de-escaleren van gespannen situaties en elkaar aanspreken en zo nodig ingrijpen als een collega zich van buitensporig geweld bedient.

Bottoms stelde dat hervormingen van de politie dringend moeten worden doorgevoerd. "We hebben geen dag, geen uur, geen minuut meer te verspillen."

Atlanta heeft een grote zwarte gemeenschap en zag de laatste weken veel protesten tegen politiegeweld. Eerder deze week kwam de zwarte Amerikaan Rayshard Brooks om het leven nadat hij op een parkeerplaats van een fastfoodrestaurant was neergeschoten door een agent. De agent is inmiddels ontslagen.
maandag 15 juni om 21:38
Trump tekent morgen decreet voor hervorming politie
De Amerikaanse president Donald Trump zal morgen een presidentieel decreet ondertekenen dat opdracht geeft tot hervormingen binnen de politie. Dat maakte Trump bekend in gesprek met Amerikaanse journalisten. De president zal de inhoud van het decreet dinsdag in een persconferentie nader toelichten.
maandag 15 juni om 19:03
Belgische minister vraagt burgemeesters recht op demonstreren te beperken
Pieter De Crem, de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, heeft burgemeesters gevraagd het recht op demonstreren tijdelijk te beperken. Net als in Nederland worden in België antiracismedemonstraties gepland, maar wordt dat bemoeilijkt door de maatregelen tegen het coronavirus.

"Ik vraag uitdrukkelijk om het recht om te betogen in uw gemeente te beperken of - indien echt noodzakelijk - te verbieden", citeren Belgische media uit een brief van de minister aan de burgemeesters. 

De Crem vraag de burgemeesters na te denken over "mogelijke alternatieve manieren om hun recht op vrije meningsuiting uit te oefenen".
maandag 15 juni om 18:16
Black Lives Matter-demonstrant Patrick Hutchinson bracht zaterdag een mogelijk extreemrechtse tegendemonstrant in veiligheid, nadat de demonstrant gewond was geraakt. Beelden van de opmerkelijke actie gaan de wereld rond.
BLM-demonstrant in Londen redt gewonde tegendemonstrant
BLM-demonstrant in Londen redt gewonde tegendemonstrant
maandag 15 juni om 17:22
Ollongren over bestrijding racisme: 'Zou ook willen dat het sneller ging'
Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) hoopt dat de aanhoudende antiracismedemonstraties zorgen voor een kanteling in het maatschappelijk debat. Hoewel zij vindt dat de politiek ook naar zichzelf moet kijken, lukt het de D66-bewindsvrouw niet om op korte termijn met concrete maatregelen te komen om institutioneel racisme in Nederland te bestrijden en zijn de resultaten minimaal. Lees hier ons interview met haar.
maandag 15 juni om 16:53
Burgemeester Philadelphia wil onderzoek naar optreden tijdens protesten
De burgemeester van Philadelphia, Jim Kenney, heeft aangekondigd een onderzoek uit te laten voeren naar het optreden van de stad tijdens de protesten tegen racisme en politiegeweld. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door een onafhankelijke partij, schrijft CNN.

De commissaris van de politie en de burgemeester hebben gevraagd of het gebruik van geweld door de politie onderzocht kan worden. De focus van het onderzoek moet vooral liggen op geweldsincidenten tussen demonstranten en de politie.