Een ontvoerde dertienjarige jongen uit Belgisch Limburg is in de nacht van zondag op maandag na 42 dagen vrijgelaten, laat de Belgische federale politie maandag weten. De jongen, een zoon van een beruchte Belgische familie, werd ontvoerd door een criminele bende die losgeld eiste.

De tiener werd in de nacht van 20 op 21 april vanuit zijn huis in de omgeving van Genk meegenomen door gemaskerde en gewapende mannen. De ontvoering is al die tijd stilgehouden. De Belgische politie wilde de jongen niet met berichtgeving verder in gevaar brengen.

"Tijdens de ontvoering is er veelvuldig contact geweest tussen de ontvoerders en de familie. Daarbij werd miljoenen euro's aan losgeld geëist", aldus de Belgische politie in een persconferentie. Tijdens de 42 dagen is er tweemaal een teken van leven gegeven.

Het slachtoffer werd na wekenlang onderhandelen vrijgelaten. De Belgische politie heeft laten weten geen informatie over een eventuele betaling van losgeld te delen. Na de vrijlating van het kind heeft de politie zeven verdachten uit de regio Antwerpen en Belgisch Limburg opgepakt. De jongen en zijn familie zijn opgevangen voor de nodige medische en psychische bijstand.

Belgische media schrijven dat de familie van de jongen in het verleden het onderwerp van een onderzoek naar drugsgerelateerde criminaliteit was. Toch gaat het waarschijnlijk niet om een afrekening in het criminele milieu, maar om een "zuivere criminele ontvoering om losgeld", aldus Het Laatste Nieuws.

De ontvoering van de jongen is de langstdurende ontvoering in de Belgische geschiedenis sinds de zaak-Marc Dutroux.