Iran gaat werken aan strengere wetgeving om vrouwen te beschermen tegen geweld, laat de Iraanse regering woensdag weten. In het land is wijdverspreide woede ontstaan nadat een vader zijn veertienjarige dochter uit eerwraak doodde.

Romina Ashrafi liep eerder deze maand weg van haar huis in het dorpje Talesh, op zo'n 400 kilometer van de hoofdstad Teheran, om bij haar vriend te kunnen zijn. Ze wilde met hem trouwen, maar haar familie keurde dit af.

Toen de politie haar eenmaal vond, liet Ashrafi weten bang te zijn voor repercussies van haar familie. Maar de familie zou volgens de autoriteiten vergevingsgezind zijn en de politie bracht haar terug naar haar ouderlijk huis. Volgens lokale media werd ze daar op 21 mei door haar vader onthoofd terwijl ze sliep.

De man bekende later zijn daden tegenover de politie en zit nu vast.

Woede breekt uit op sociale media

De moord op het meisje stond woensdag op verschillende voorpagina's van kranten in Iran en leidde tot veel ophef op sociale media.

Veel Iraniërs zien haar dood als een bevestiging van het gebrek aan wetgeving om vrouwen en meisjes te beschermen. De hashtag met Ashrafi's naam was trending op sociale media en het bericht over haar dood werd ruim 50.000 keer gedeeld.

In het islamitische land krijgen daders van eerwraak vaak een mildere straf. Zo wordt deze daders meestal een celstraf tussen de drie en tien jaar opgelegd, terwijl voor moord veroordeelde daders vaak de doodstraf wacht.

Het is onbekend hoe vaak eerwraak plaatsvindt in Iran.

Regering belooft nieuwe wetgeving

President Hassan Rouhani riep woensdag op tot nieuwe wetgeving om geweld tegen vrouwen te voorkomen. Hij heeft zijn regering de opdracht gegeven snel met voorstellen te komen.

De dader van deze misdaad moet "zwaar" worden gestraft, zei de Iraanse onderminister van Justitie Mahmoud Abassi tegen persbureau IRNA.

"Onze taak is om deze moord goed te onderzoeken. (...) Het is aan ons om te voorkomen dat er in de toekomst nieuwe Romina's zullen zijn", aldus Abassi.