De man die verdacht wordt van het stichten van brand in een animatiestudio in het Japanse Kyoto in 2019, is woensdag door de Japanse politie gearresteerd. De verdachte lag tien maanden met ernstige verwondingen in het ziekenhuis.

Bij de brand in juli vorig jaar kwamen 36 mensen om het leven. De verdachte liep zelf ook dermate ernstige verwondingen op dat de politie hem niet meteen kon arresteren. De man heeft tien maanden in het ziekenhuis gelegen en wordt nu voor verder verhoor overgebracht naar het politiebureau.

De verdachte zou in het ziekenhuis al bekend hebben de brand te hebben gesticht. De man drong het gebouw van studio Kyoto Animation binnen, gooide brandbare vloeistof in het rond en stak vervolgens het gebouw in brand.

Het is de meest dodelijke brand in Japan in bijna twintig jaar. Naast de 36 mensen die om het leven kwamen, raakten tientallen mensen gewond.

Vlammen slaan uit animatiestudio in Kyoto na brandstichting
70
Vlammen slaan uit animatiestudio in Kyoto na brandstichting

Verdachte eerder behandeld voor geestesziekte

De verdachte is in het verleden behandeld voor een niet nader genoemde geestesziekte. Ook heeft hij vastgezeten voor een overval op een supermarkt.

De man zou de studio in brand hebben gestoken omdat hij dacht dat hij geplagieerd werd. Hij zou vlak voor het aansteken van de brand "jullie gaan sterven" hebben geschreeuwd.

Kyoto Animation is een van de prominentste Japanse animatiestudio's en heeft ruim 160 medewerkers. Het bedrijf maakte onder meer de series The Melancholy of Haruhi Suzumiya, Clannad en K-On.