De stemmen voor de Surinaamse parlementsverkiezingen worden op het moment geteld, maar wel later dan gepland. Vanwege "chaos" en lange rijen bij stembureaus werd besloten de stembureaus langer open te houden, waardoor ook de uitslag van de verkiezingen langer op zich laat wachten.

De verkiezingen in Suriname begonnen maandag rustig, maar al snel kwamen de eerste meldingen binnen van onregelmatigheden. Zo werden er verkeerde stembiljetten gebruikt en moesten sommige mensen twee uur in de rij staan, aldus de Ware Tijd.

Vanwege de "chaos", zoals een onafhankelijk verkiezingsbureau de parlementsverkiezingen maandag omschreef, werd de eerste uitslag van de verkiezingen met twee uur uitgesteld tot 21.00 uur lokale tijd. Ook de eerste tussenstand van de verkiezingen laat hierdoor langer op zich wachten.

Oppositieleider Chan Santokhi met zijn vrouw tijdens verkiezingsdag. (Foto: Reuters)

Bouterse wil niet reageren op onregelmatigheden

VHP-leider Chan Santokhi noemt de verkiezingen "de slechtste verkiezingen ooit" in Suriname. Volgens hem zijn er mensen van bepaalde politieke partijen verwijderd uit stembureaus en zijn er ongestempelde stembiljetten verspreid, om ze na afloop ongeldig te kunnen verklaren.

Santokhi roept de regering op om deze fraudegevallen meteen te onderzoeken. Bouterse voelde er maandagavond niets voor om te reageren op de onregelmatigheden, meldt de Ware Tijd.

Halverwege de dinsdagochtend worden de eerste uitslagen verwacht. Volgens verschillende Surinaamse media stevent de NDP van Bouterse af op verlies.