De van machtsmisbruik beschuldigde Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft gezegd dat hij zijn familie niet "genaaid wilde zien worden" doordat hij geen veiligheidsautoriteiten kon vervangen. Dat blijkt uit videobeelden die het Braziliaanse hooggerechtshof heeft vrijgegeven.

"Ik heb geprobeerd om veiligheidsmensen in Rio de Janeiro officieel te vervangen en dat lukte niet. Dat is voorbij. Ik ga niet wachten tot mijn familie en vrienden worden genaaid", aldus de president in de video. "Als je de ambtenaar niet kan vervangen, vervang dan zijn baas. Lukt dat niet? Vervang de minister. Dit is geen grap."

In een reactie op de video beweert Bolsonaro dat hij het over zijn eigen persoonlijke veiligheid en niet over de federale politie had. Hij spreekt tegen dat de video bemoeienis met de politie bewijst.

Bolsonaro: 'Ik ga toch niet toekijken hoe ze mijn familie en vrienden naaien?'
28
Bolsonaro: 'Ik ga toch niet toekijken hoe ze mijn familie en vrienden naaien?'

Bolsonaro ontsloeg eerder de chef van de federale politie, waarna minister van Justitie Sergio Moro aftrad. Moro beschuldigde Bolsonaro er vervolgens van dat hij zich zou hebben bemoeid met politieonderzoeken naar zijn familieleden. Eind april besloot het hooggerechtshof een onderzoek te steunen en kreeg de federale politie twee maanden de tijd om de beschuldigingen te onderzoeken.

Na het onderzoek moet het openbaar ministerie bepalen of de federale politie genoeg bewijs heeft gevonden om de president aan te klagen. Deze aanklacht zal echter ook moeten worden beoordeeld door het parlement, waarin de partij van Bolsonaro een meerderheid heeft. Dit maakt het onwaarschijnlijk dat een aanklacht daadwerkelijk voor de rechter komt.

De populistische Braziliaanse president ligt ook al weken onder vuur vanwege zijn lakse houding ten aanzien van de coronacrisis. Hij is uitgesproken tegenstander van de maatregelen, omdat deze de economie schaden. Het virus heeft inmiddels ruim zeventienduizend levens geëist in het land.