De vliegtuigcrash in de Pakistaanse stad Karachi, waarbij vrijdag waarschijnlijk alle 107 inzittenden om het leven zijn gekomen, is vermoedelijk veroorzaakt door een technisch probleem. Dat zegt een woordvoerder van Pakistan International Airlines (PIA) tegen het lokale tv-station Geo.

Het is echter nog te vroeg om te bepalen wat de exacte oorzaak van de vliegtuigcrash is geweest.

Vrijdagmiddag crashte een vijftien jaar oud toestel van het model Airbus A320-213, met vluchtnummer PK-8303, op ongeveer 3 kilometer van Jinnah International Airport in Karachi op een dichtbevolkte wijk. De binnenlandse vlucht was vertrokken vanuit Lahore en onderweg naar Karachi, de grootste stad van Pakistan.

De PIA-woordvoerder zegt dat de piloot voor de crash heeft laten weten dat er sprake was van een technisch probleem. Volgens Flightradar24 heeft het vliegtuig om 14.34 uur (11.34 uur in Nederland) een poging gedaan tot landen. De landingspoging werd afgebroken, waarna het contact met het vliegtuig om 14.40 (lokale tijd) werd verloren.

De luchtverkeersleiding zou hebben aangegeven dat de landingsbaan gereed was, waarop de piloot het vliegtuig draaide. In een nog niet bevestigde opname van de piloot zegt hij dat het vliegtuig keert omdat het toestel motorproblemen ervaart, waarna hij een noodoproep ("Mayday") doet.

"Waarom hij dat deed, welk technisch probleem dit veroorzaakte, dat gaan we uitzoeken", aldus de PIA-woordvoerder.

Volgens de burgemeester van de stad lijkt het erop dat alle inzittenden van het vliegtuig om het leven zijn gekomen, maar moet dit nog wel worden bevestigd. De Pakistaanse overheid meldt dat er enkele overlevenden zijn, maar dit kunnen ook inwoners uit de getroffen wijk zijn.

Laatste crash Pakistan International Airways in 2016

Op 7 december 2016 crashte er voor het laatst een vliegtuig van Pakistan International Airways. 48 mensen kwamen om het leven toen een vliegtuig van Chitral naar Islamabad vloog. Tien jaar eerder, in 2006, vielen er bij een crash van PIA 44 doden.

PIA staat niet op de Europese zwarte lijst met vliegverboden van vliegtuigmaatschappijen.

Ravage na vliegtuigcrash in Pakistan
47
Ravage na vliegtuigcrash in Pakistan