Een vlucht van Pakistan International Airlines (PIA) is vrijdag neergestort bij een woonwijk in de Pakistaanse stad Karachi. Aan boord waren 99 passagiers en 8 crewleden, aldus een PIA-woordvoerder. Er is nog niets bekend over eventuele overlevenden.

Het lijkt te gaan om een vijftien jaar oud toestel van het model Airbus A320-213, met vluchtnummer PK-8303. De binnenlandse vlucht was vertrokken vanuit Lahore en onderweg naar Karachi, de grootste stad van Pakistan.

Volgens de PIA-woordvoerder heeft de piloot voor de crash laten weten dat er sprake was van een technisch probleem. Volgens Flightradar24 heeft het vliegtuig om 14.34 uur (11.34 uur in Nederland) een poging gedaan om te landen. De landingspoging werd afgebroken, waarna het signaal met het vliegtuig om 14.40 uur (lokale tijd) werd verloren.

Het Pakistaanse leger is uitgerukt naar de locatie van de crash om hulp te verlenen en een reddingsactie op te starten.

Ravage na vliegtuigcrash in Pakistan
47
Ravage na vliegtuigcrash in Pakistan

Vliegtuig zou zijn neergestort op dichtbevolkte wijk

Op Flightradar24 is te zien dat het contact met het vliegtuig is verloren toen het toestel boven een gebied vloog waar veel landbouwgrond is, maar ook woonwijken zijn.

Op beelden van het lokale tv-station Geo is een dichtbevolkte wijk in de stad te zien. Ambulances banen zich op de beelden een weg naar de locatie van de crash, waar zwarte rook opstijgt. Het vliegtuig zou meerdere huizen in de wijk hebben beschadigd.

Volgens Geo is het vliegtuig neergestort in de wijk Model Colony, ongeveer 3 kilometer ten noordoosten van Jinnah International Airport in Karachi. Het vliegtuig zou een minuut voordat de landing werd ingezet zijn neergestort. Veruit de meeste vliegtuigongelukken vinden plaats tijdens het landen of opstijgen.

Geo meldt overigens dat er minder mensen aan boord zijn - zo'n honderd in totaal - dan persbureau Reuters doet. Vlak na een crash is hier vaker onduidelijkheid over.

Nog geen duidelijkheid over overlevenden en eventuele Nederlandse slachtoffers

Het is nog onduidelijk hoeveel doden er zijn gevallen onder de meer dan honderd inzittenden van het toestel. Ook over eventuele slachtoffers op de grond is nog niets bekend.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt de situatie op de voet te volgen en uit te zoeken of er Nederlanders betrokken zijn bij de ramp. Vooralsnog is er niets bekend over eventuele Nederlandse slachtoffers.

De laatste locatie van vlucht PK-8303 op Flightradar24.

Laatste crash Pakistan International Airways in 2016

Op 7 december 2016 crashte voor het laatst een vliegtuig van Pakistan International Airways. 48 mensen kwamen om het leven toen een vliegtuig van Chitral naar Islamabad vloog. Tien jaar eerder, in 2006, overleden 44 mensen bij een crash met een toestel van PIA.

PIA staat niet op de Europese zwarte lijst met vliegtuigmaatschappijen met een vliegverbod.

De Pakistaanse premier Imran Khan zegt in nauw contact te staan met PIA en de hulpdiensten ter plekke. Hij betuigt zijn medeleven aan de families van de slachtoffers.