De man die in februari de moord op de ongewapende Afro-Amerikaan Ahmaud Arbery vastlegde, is donderdag zelf opgepakt op verdenking van moord en een poging tot vrijheidsberoving, zo meldt het Georgia Bureau of Investigation.

Eerder deze maand werden een voormalige politieagent en zijn zoon al opgepakt. Op 23 februari zouden zij de 25-jarige Arbery neergeschoten hebben terwijl hij aan het joggen was in Brunswick, een dorp in de Amerikaanse staat Georgia.

De schietpartij werd gefilmd en de beelden leidden tot sociale onrust en woede onder burgerrechtenactivisten, politici en beroemdheden, omdat er lange tijd niemand werd gearresteerd.

In de video is te zien dat Arbery door een straat rent en een witte pick-uptruck ontwijkt. Daarna klinkt er een schot en worstelt hij met een man die een geweer vasthoudt. Een tweede man, die in de laadruimte van de wagen staat, lost vervolgens twee schoten met een revolver.

De man die het voorval filmde is nu zelf ook gearresteerd op verdenking van moord. Volgens het Georgia Bureau of Investigation houdt zijn arrestatie verband met de moord op Arbery. Daarnaast wordt hij verdacht van een poging tot vrijheidsberoving.

Ooggetuige filmt hoe Afro-Amerikaanse jogger wordt neergeschoten
41
Ooggetuige filmt hoe Afro-Amerikaanse jogger wordt neergeschoten

Advocaat familie Arbery sprak van 'moderne lynchpartij'

Ook de andere twee verdachten in de zaak zitten nog vast. Zij beroepen zich op zelfverdediging. De twee zouden Arbery herkend hebben als een inbreker die in de wijk actief is en hem achtervolgd hebben om hem aan te kunnen houden.

De advocaat van de familie van Arbery denkt echter dat ze erop uit waren om hem dood te schieten en noemde zijn overlijden een "moderne lynchpartij".