De Surinaamse minister van Financiën Gillmore Hoefdraad wordt vooralsnog niet vervolgd voor zijn mogelijke rol in een corruptiezaak. De oppositiepartijen stemden in de nacht van maandag op dinsdag voor vervolging van de minister, maar coalitiepartijen NDP en BEP stemden met een meerderheid tegen.

Het Surinaamse Openbaar Ministerie wilde Hoefdraad vervolgen voor elf strafbare feiten. In Suriname mag het OM echter alleen overgaan tot vervolging van politieke bestuurders wanneer het parlement daarvoor toestemming geeft.

Het OM verdenkt Hoefdraad onder meer van het aannemen van steekpenningen van goudbedrijven. De rol van Hoefdraad kwam volgens het OM aan het licht toen het onderzoek deed naar Robert van Trikt, de voormalige baas van de Centrale Bank van Suriname die sinds februari in hechtenis zit. Volgens zijn advocaat zou Van Trikt in opdracht van Hoefdraad hebben gehandeld.

Hoefdraad en de coalitiepartijen NDP en BEP beargumenteren dat het OM politieke motieven heeft om hem te vervolgen en dat het dossier incompleet is. De coalitie zegt weinig vertrouwen te hebben in het OM.

De oppositie stelt daarentegen dat een rechter en niet het parlement over de schuldvraag moet gaan. Hoewel Hoefdraad op dit moment niet kan worden vervolgd, zou een toekomstig parlement dit besluit kunnen herzien.