De Braziliaanse minister van Gezondheid Nelson Teich heeft vrijdag, na een maand zijn functie te hebben uitgeoefend, zijn ontslag ingediend. Teich werd aangesteld als opvolger van Luiz Henrique Mandetta, die onlangs werd ontslagen door president Jair Bolsonaro.

Hoewel Teich geen reden heeft genoemd voor zijn ontslag, schrijft persbureau Reuters dat de minister tijdens zijn korte ambtsperiode meerdere keren liet zien niet dezelfde koers te varen als Bolsonaro als het om de bestrijding van het coronavirus gaat.

Zo eiste de president donderdag dat Teich federale richtlijnen op zou stellen voor het gebruik van het riskante antimalariamiddel chloroquine tegen het coronavirus.

Ook reageerde de oncoloog maandag verrast op het besluit van Bolsonaro om sportscholen en kappers weer te openen. De uitbraak van het COVID-19-virus is in Brazilië namelijk nog altijd niet onder controle. Deze week registreerde het land keer op keer een recordaantal besmettingen en het dodental is in de afgelopen week flink toegenomen.

Vrijdag registreerde de overheid 15.000 nieuwe besmettingen, wat het totale aantal besmettingen op 218.223 bracht. Het dodental in het land nadert inmiddels de 15.000.

Eerdere minister van Gezondheid ontslagen na conflict

Teich werd aangesteld als minister van Gezondheid na het ontslag van Mandetta. De voormalige minister werd op 16 april ontslagen na wekenlange conflicten met Bolsonaro over het coronabeleid in het land.

Ook Mandetta volgde het advies van de president over het gebruik van chloroquine niet op, en weigerde hij zich uit te spreken tegen de lockdownmaatregelen in het land. Daarnaast sprak hij publiekelijk beweringen van de president tegen, zoals dat een dag vasten zou beschermen tegen het virus.

Hoewel veel vingers wijzen in de richting van plaatsvervangend minister van Gezondheid Eduardo Pazuello, is er nog geen officiële vervanger voor Teich aangewezen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.