Het Duitse parlement heeft donderdagavond een wet goedgekeurd die zogenoemde 'conversietherapie' voor minderjarigen verbiedt.

De wet moet ervoor zorgen dat de therapie, waarvan wordt beweerd dat deze de seksuele oriëntatie van een persoon kan veranderen, niet wordt aangeboden aan jongeren onder de achttien. Door de wet kunnen minderjarigen niet meer deelnemen aan dit soort medische interventies.

Conversietherapie is omstreden, onder meer omdat er volgens experts geen wetenschappelijke basis is voor de werkzaamheid ervan. Ook blijkt uit meerdere onderzoeken dat conversietherapie kan leiden tot depressie en zelfmoordneigingen.

Overtreding van de wet kan leiden tot een celstraf van maximaal één jaar of een boete van 30.000 euro. Naast de jongeren zelf, kunnen ook ouders en voogden bestraft worden, omdat zij hun kinderen "bedriegen, dwingen of bedreigen".

In Duitsland leidde de wet eerder tot kritiek, omdat deze niet ver genoeg zou gaan. De Duitse oppositiepartij Grüne drong aan op een leeftijdsgrens van 26 jaar. Oppositiepartij Linke drong zelfs aan op een leeftijdgrens van 27.

Jaarlijks ondergaan ongeveer duizend mensen therapie

Volgens de Duitse minister van gezondheid Jens Spahn was de leeftijdsbeperking op de wet echter nodig om te voorkomen dat de wet niet zou worden goedgekeurd door het parlement.

In Duitsland ondergaan volgens de Berlijnse mensenrechtenorganisatie Magnus Hirschfeld jaarlijks ongeveer duizend mensen conversietherapie.

In Nederland riep de Tweede Kamer het kabinet vorig jaar op een soortgelijke wet aan te nemen. De christelijke partijen, de PVV en Forum voor Democratie stemden toen tegen dit voorstel.