Een voormalige politieagent en zijn zoon zijn donderdagavond in de Amerikaanse staat Georgia opgepakt omdat zij in februari een ongewapende Afro-Amerikaanse man neergeschoten zouden hebben terwijl hij aan het joggen was.

Op 23 februari werd de 25-jarige Ahmaud Arbery neergeschoten terwijl hij door de plaats Brunswick rende. Het voorval werd gefilmd en de beelden leidden tot sociale onrust in het dorp en woede onder burgerrechtenactivisten, politici en beroemdheden, omdat er niemand werd gearresteerd.

Op de video is te zien dat Arbery door een straat rent. Nadat hij een witte pick-uptruck ontwijkt, klinkt er een schot en worstelt hij met een man die een lang geweer vasthoudt. Een tweede man, die in de laadruimte van de wagen staat, lost vervolgens twee schoten met een revolver.

Beide schutters, een 64 jaar oude man en zijn 34-jarige zoon, beroepen zich op zelfverdediging. Zij zouden Arbery herkend hebben als een inbreker die in de wijk actief is en hem achtervolgd hebben om hem aan te kunnen houden.

De advocaat van de familie van Arbery denkt dat de schutters erop uit waren om hem dood te schieten en noemt zijn overlijden een "moderne lynchpartij".

Ooggetuige filmt hoe zwarte jogger wordt neergeschoten
41
Ooggetuige filmt hoe zwarte jogger wordt neergeschoten