Veroordeelden in Saoedi-Arabië kunnen sinds deze maand niet langer worden gestraft met zweep- of stokslagen, blijkt uit een officieel rechtbankdocument dat door persbureau Reuters is ingezien.

De lijfstraffen maken plaats voor gevangenisstraffen, boetes of een combinatie van beide, besloot de hoogste rechtbank in Saoedi-Arabië.

In het rechtbankdocument staat dat het besluit is genomen in het kader van de hervormingen op het gebied van mensenrechten, die onder direct toezicht van kroonprins Mohammed Bin Salman staan. "De hervorming is een belangrijke stap voorwaarts", zegt de voorzitter van de lokale mensenrechtencommissie tegen Reuters.

Zweep- of stokslagen werden in Saoedi-Arabië ingezet als straf voor verschillende misdaden en overtredingen. Volgens mensenrechtenorganisaties kregen veroordeelden in het verleden zweep- of stokslagen voor onder meer openbare dronkenschap en intimidatie.

Verschillende andere lijfstraffen, zoals het amputeren van ledematen voor diefstal en onthoofding voor moord of terrorisme, zijn nog wel toegestaan.

Veel kritiek op kroonprins

Bin Salman heeft in Saoedi-Arabië al meerdere hervormingen op het gebied van mensenrechten doorgevoerd. Zo mogen vrouwen sinds 2018 autorijden en mogen ze sinds vorig jaar zonder toestemming van hun man reizen.

Toch is er ook veel kritiek op de kroonprins, vanwege onder meer zijn vermeende betrokkenheid bij de moord op journalist Jamal Khashoggi. De kritische journalist verdween begin oktober 2018 tijdens een bezoek aan het Saoedische consulaat in Istanboel.

Bin Salman zou opdracht hebben gegeven voor de moord op Khashoggi. Zelf ontkent hij dit.