Op Curaçao is een lockdown afgekondigd waarbij mensen alleen nog naar buiten mogen om boodschappen te doen, vitale beroepen uit te oefenen of voor noodgevallen, schrijft onder meer het Antilliaans Dagblad.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

Inmiddels zijn er elf bevestigde besmettingen op het eiland, waarvan de eerste negen patienten uit het buitenland kwamen, meldt Curaçao.nu. Volgens premier Eugene Rhuggenaath zijn er nu ook lokale besmettingen op het eiland vastgesteld.

Zaterdag gold er al een avondklok op het eiland, die nu is uitgebreid tot een algehele lockdown. Alleen in gevallen van nood mogen mensen nog de straat op. De maatregelen gelden voor minimaal twee weken. Het vliegverkeer van en naar het eiland is geschrapt.

Zorgpersoneel, politie, journalisten en beveiligers mogen hun beroep nog blijven uitoefenen, maar moeten zich kunnen identificeren. Daarnaast blijven supermarkten, bouwmaterialenwinkels, toko's, apotheken en pompstations nog open.

Wie de regels rondom de lockdown niet naleeft, riskeert een boete van 500 tot 2.000 gulden (omgerekend zo'n 250 tot 1.000 euro) of arrestatie, laat het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao weten aan het Antilliaans Dagblad. Enkele mensen zijn tijdens de eerste nacht al aangehouden.

Overleeft de handdruk het coronavirus?
172
Overleeft de handdruk het coronavirus?

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.