Vrouwelijk cabinepersoneel dat voor de Japanse vliegmaatschappij Japan Airlines werkt, hoeft geen schoenen met hoge hakken meer te dragen tijdens het werk. Ook mogen ze voortaan een broek dragen. De aanpassing voor de bijna zesduizend vrouwelijke medewerkers van Japan Airlines geldt vanaf april.

De aanpassing van het beleid volgt op de feministische campagne #KuToo, die vorig jaar veel aandacht kreeg in Japan. De naam #KuToo verwijst naar de Japanse woorden voor 'schoen' en 'pijn' en de internationale #metoo-beweging.

In de campagne werd opgeroepen om vrouwelijke medewerkers niet langer te dwingen om tijdens het werk hoge hakken te dragen. Een online petitie kreeg meer dan 32.000 handtekeningen.

De Japanse actrice en activiste Yumi Ishikawa startte de #KuToo-campagne, omdat zij door een begrafenisondernemer werd gedwongen hoge hakken te dragen tijdens haar werk. Ze noemt de aanpassing van het beleid van Japan Airlines "een grote stap".

Volgens Ishikawa moeten ook vrouwen die bij onder meer hotels, warenhuizen en banken werken hoge hakken dragen.

De Japanse premier Shinzo Abe zei eerder deze maand al dat hij vindt dat vrouwen niet zouden moeten lijden onder kledingvoorschriften van werkgevers. Een andere Japanse minister heeft volgens lokale media echter gezegd dat de kledingvoorschriften "noodzakelijk en gepast" zijn.