De Russische eilandengroep Koerilen is in de nacht van dinsdag op woensdag opgeschrikt door een aardbeving met een magnitude van 7.8. Na een tsunamiwaarschuwing van het Russische ministerie van Noodsituaties kwam een kleine vloedgolf van zo'n 50 centimeter hoog aan land.

Volgens de eerste berichten is er nauwelijks sprake van schade en zijn er geen slachtoffers. Veel inwoners zochten hoger gelegen gebieden op, terwijl op het eiland Paramushir vierhonderd bewoners werden geëvacueerd.

Persbureau Reuters schrijft dat de beving plaatsvond op ruim 200 kilometer afstand van de plaats Severo-Kurilsk. De eerste golven bereikten rond 5.00 uur (Nederlandse tijd) de noordelijke eilanden.

Op het bovenliggende, vasteland van Kamchatka zou de aardbeving geen slachtoffers hebben gemaakt. Ook is er vrijwel geen schade, hoewel inwoners de beving konden voelen, schrijft RIA op basis van berichtgeving van het regionale bestuur.

Volgens het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) lijkt de beving geen gevolgen te hebben voor Hawaï. De golven zouden daar ongeveer 30 centimeter hoog worden, maar de situatie wordt gemonitord.